Sunt absolut adorabili și speciali cei ce încă folosesc Yahoo Mail, sau Yahoo Messenger. Pentru cei ce nu trăiesc în secolul trecut există Gmail, Facebook Messenger, WhatsApp, Skype, .
Să vă povestesc ceva amuzant:
Pe la începutul săptămânii au ieșit la suprafață niște povești cum că Yahoo a permis guvernului Statelor Unite să instaleze o aplicație care să monitorizeze toate e-mailurile trimise și primite în perioada ianuarie-iunie 2015. Băieții de la Yahoo au stat cuminței cu mânuțele în sân și i-au lăsat pe bunii politicieni să-și facă de cap, crezându-i pe cuvânt că e doar o modificare efectuată asupra software-ului care scanează de viruși, malware, spam și alte boli de internet.
Dar de fapt, bunii băieți de la guvern au pus și ei un rootkit mic, un softuleț drăguț care dădea permisiuni depline anumitor persoane, pe sub nasul administratorului de rețea.
Și ca într-o multinațională serioasă, un inginer de securitate de pe acolo a găsit rootkit-ul, a escaladat problema la ceva șefuț mai mare, iar de acolo nu s-a mai întâmplat nimic. Că deh, guvernul l-a pus acolo, nu puteau să se opună voinței serviciilor secrete. Google, Microsoft și Twitter însă s-au opus!
Problema reală nu e că NSA și-a făcut o “dublură după cheia de la serverele Yahoo”, ci că software-ul instalat pe sistem e plin de buguri și scris prost, astfel că orice fel de hackeraș cu laptop și ambiție poate citi toate mailurile de pe serverele Yahoo, exploatând rootkit-ul pus de mințile luminate ce se ocupă de bunăstarea Statelor Unite.
După ce că Yahoo este mort și îngropat, au pierdut și 1 miliard de dolărei în acțiuni, iar Verizon, colosul ce tocmai a cumpărat AOL și negociase să cumpere și Yahoo pentru 4.8 miliarde, vrea să dea cu un miliard mai puțin.
Bun, guvernul american vrea să citească mailurile cetățenilor. Și? Nu o să le citească propriu-zis, din scoarță în scoarță, ci o să pună niște filtre ca să identifice teroriști și alte chestii pentru siguranță națională. În teorie, cel puțin. Eu unul nu aș fi prea supărat pentru chestia asta. Oricum nu am secrete prea mari pe mail.
Dacă aș schimba informații atât de sensibile online, nu aș folosi un serviciu de mail gratuit. Alternative sunt destule.
PS: Dacă aveam principii mai puține trăgeam un titlu cam așa: SOC! Vezi ce mare companie americană a permis guvernului să citească mailurile. Dar nu toți coloșii au fost de acord cu asta, vezi ce a răspuns Google. Dar dupaia mă angaja CanCan să le fac rubrica de tech și nu mai puteam să mă ocup de blogul ăsta 🙁 .