28% din hotspoturile wi-fi publice sunt nesigure

Conform unui studiu efectuat de Kaspersky Lab, din 31 de milioane de hotspoturi Wi-Fi, 28% sunt nesigure, iar traficul efectuat prin intermediul lor poate fi interceptat de către hackeri.

25% dintre rețele nu sunt criptate, astfel că parolele, documentele și alte date sensibile pot fi interceptate ușor, iar 3% dintre rețele încă folosesc criptare de tip WEP, care poate fi spartă în câteva minute cu o distribuție Linux.

Restul rețelelor folosesc criptare WPA, dar chiar și așa, de obicei wifi-urile publice au parolele scrise undeva și chiar dacă nu sunt scrise, ele sunt de obicei ușoare și intuitive.

Eu am băut o bere la QuePasa (de fapt mai multe beri), și când am mers la bar și am întrebat care e parola de la wireless mi s-a zis “intreabalabar”, iar eu m-am uitat nedumerit. În cele din urmă mi s-a explicat că aia era parola.

În topul țărilor care au rețele wireless fără parolă se află Thailanda, Franţa, Israel, SUA și alte zone turistice.

Kaspersky Internet Security şi Kaspersky Total Security criptează traficul prin funcția Secure Connection, astfel că indiferent de rețeaua pe care ești conectat, datele tale nu devin interceptabile.

Internetul public e ok pentru vrăjit gagici pe internet sau vizionat clipuri pe YouTube, dar pentru situații ce implică bani, ar trebui să fie evitate rețelele wireless publice. Chiar dacă poate nu sunt hackuite sau hackuibile, un sysadmin capabil tot poate intercepta traficul. Better safe than sorry.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.