Wine – Cum să rulați aplicații Windows pe Linux

Wine este un software Open Source foarte popular, ce le permite utilizatorilor să instaleze și să ruleze aplicații sau jocuri pe Linux. Este foarte ușor de instalat și nu durează foarte mult. Puteți instala software-ul pe Ubuntu 15.05 vivid Vervet, Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr (LTS), Debian și Linux Mint 17.1 Rebeca, Linux Mint 17 Qiana, dar chiar și pe Linux Mint KDE și Xfce, via PPA (personal package archive).

Cum instalăm Wine pe Linux Mint

PPA-ul oficial este disponibil pentru a instala Wine. Adăugați PPA-ul și actualizați repository-ul local, apoi instalați Wine-ul folosind cele 3 rânduri de mai jos, urmate de tasta enter.

$ sudo add-apt-repository ppa/ubuntu-wine/ppa
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install -y wine1.8

Wine

După ce s-a finalizat instalarea, puteți rula aplicații Windows pe distribuția voastră de Linux. Pentru a demonstra acest lucru, noi am folosit aplicația LanMessenger. Configurați mai întâi aplicația să ruleze ca Windows 7, sau orice distribuție de Windows doriți voi (predefinit este setat Windows XP).

Wine setup environment

Presupunând că aveți deja executabilul pentru a instala Lan Messenger (sau executabilulul oricărei aplicație Windows based aveți nevoie să o instalați) pe Linux, dați click dreapta pe el și apoi Open With -> Wine Windows Program Installer. Urmați pașii de instalare, care de obicei sunt aceeași ca și pe sistemul de operare Windows. O dată terminată instalarea, puteți rula și folosi aplicația instalată cu aceeași ușurință ca pe sistemele de operare Windows.

Wine - install windows application

Cum vi se pare până acum? A durat mult? Este greu de instalat?

Wine - Lan Messenger installed on Linux

Ce aplicații Windows based folosiți pe stațiile de lucru care au instalat Linux ca sistem de operare, și mai ales de ce? Nu știm dacă aveați idee câte alternative ale aplicațiilor Windows există pentru Linux, dar acesta este unul dintre motivele pentru care m-a convins atât Răzvan, cât și sistemul de operare Linux să ader la el ca opțiune primară. Puteți urmări ce versiuni noi ale aplicației apar, accesând această pagină.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.