Windows XP încă e instalat pe 9-10% din calculatoarele cu Windows, la nivel global

După cum probabil știți, Windows XP încă rulează pe 9% din calculatoarele cu Windows din întreaga lume (și este în creștere), deși nu mai primește suport de la Microsoft din aprilie 2014.

Sistemul a prins foarte bine la public acum 15 ani când a apărut, a fost destul de stabil cât să poată fi folosit și în mediul business, iar acum este încă folosit în unele instituții. De exemplu, în spitalele din UK, 9 din 10 calculatoare au Windows XP.

Deși Google Chrome nu mai oferă de multă vreme actualizări pentru XP, Mozilla Firefox e utilizabil până în 2018.

În mai 2016 cota de piață a XP era 10.09%, în iunie 2016 a scăzut la 9.78%,  după care a crescut în iulie la 10.34%, a scăzut până în octombrie la 8.27%, în noiembrie a ajuns la 8.63%, iar în decembrie a crescut iar la 9.07%.

Partea hilară este că deși Microsoft promovează și violent actualizările la Windows 10, bătrânul XP încă se bucură de mai multă popularitate decât  și-ar dori Microsoft.

Din ce 9-10% care mai au Windows XP, sunt fie oameni care nu au făcut upgrade hardware și atunci nu ar putea instala un sistem mai nou, fie institiții, care folosesc programe ce au neapărat nevoie de Windows XP pentru a rula.

Posted in

Razvan

Salahor IT, blogger amator, hater de ocazie, bucătar de garsonieră, fan Linux, băutor de cafea, workaholic ambițios.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.