Microsoft promovează iar Windows 10 agresiv și numește Windows 7 un sistem de operare nesigur

După cum probabil știți, Microsoft și-a propus ca Windows 10 să fie ultimul sistem de operare (pentru desktopuri) al companiei, un sistem pe care să îl actualizeze și îmbunătățească frecvent. Practic, băieții lui Bill Gates vor ca Windows 10 să fie Windows-ul, acel Windows care să satisfacă nevoile tuturor, atât de gaming, cât și de office sau de utilizare casnică și navigare pe internet.

Ei bine, deși ultimul sistem de operare vine cu câteva avantaje reale, și anume că nu necesită instalare de drivere suplimentare (de obicei) și că se mișcă foarte bine pe un calculator cu specificații medii, are două mari probleme: Windows 7 și Windows XP.

Cele două versiuni de Windows lansate s-au bucurat de un succes enorm, deoarce au precedat niște sisteme de operare catastrofale. Chiar dacă bătrânul XP nu mai primește suport tehnic de la Microsoft, acesta tot e folosit pe 9-10% din calculatoare, la nivel global, în instituții ce folosesc softuri specifice, ce nu pot fi rulate la fel pe sisteme mai noi. De exemplu, la aeroportul Otopeni multe dintre calculatoarele pe care lucrează angajații companiilor aeriere sunt cu Windows XP.

Windows 7 are o poveste similară cu cea a XP-ului. A apărut după Windows Vista, un sistem de operare mai prost decât XP-ul, dar cu o interfață mai modernă. Cu o cotă de piață de 48%, Windows 7 chiar merge foarte bine în continuare, iar oamenii au avut suficient timp să se acomodeze cu el și să îl învețe.

Deși Windows 10 are cam aceleași specificații ca și 7-le, și rulează ceva mai rapid, are altfel de interfață, Cortana, Edge, notificări, et cetera, iar unii oameni pur și simplu nu vor să schimbe ceva ce merge bine. Că dacă cevaul ăla nou nu va merge la fel de bine ca și cevaul ăla vechi? De ce să înlocuiești ceva ce nu-i stricat?

Microsoft a înțeles cât de bun e Windows 7-le și tocmai de aceea a lăsat actualizările gratuite timp de un an de zile pentru Windows 10 și a încetat să mai vândă licențe de Windows 7. Mare lucru, oamenii au cumpărat licențe de Windows 10 Pro și au făcut downgrade la Windows 7.

În cursul unei pline campanii agresive de promovare a Windows 10 (și de încercare de a convinge utilizatorii de Windows 7 și 8.1 să facă upgrade), Microsoft a postat un articol pe un blog nemțesc, în care anunță că Windows 7, pe cât e el de bun, nu mai poate satisface rigorile necesare, pentru a oferi un sistem de operare sigur, din punct de vedere al securitații.

Momentan, Windows 10 are o cotă de piață de 24%, față de Windows 7, care e instalat pe 48% din calculatoare, asta după campania agresivă a Microsoft ce a permis actualizarea gratuita… Dar Windows 7 va fi primi suport de la Microsoft până în 2020.

Deci, în momentul de față, problema cea mai mare a Microsoft e chiar Microsoft. Windows 7 e atât de bun, încât oamenii chiar nu vor să se despartă de el și să treacă la Windows 10, care e bun și el. Iar acum Microsoft încearcă se împuște în picior, în speranța că va rămâne șchiop. Și e al dracului de rezistent.

Deși eu am trecut la Windows 10, Daniel e un mare fan Windows 7 și a făcut două articole foarte bune, care pot fi de ajutor:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.