Windows 10 S e un sistem de operare pentru n00bi și gospodine

Să ne facem bine înțeleși, nu avem nimic cu gospodinele, ba din contră. Le apreciem și le iubim, că n-am putea fără ele.

Windows 10 S (cu S de la Microsoft App Store) este noua invenție revoluționară a băieților de la Microsoft, este sistemul de operare impenetrabil de către malware sau ransomware… nu pentru că ar folosi concepte de securitate de ultimă generație, ci pentru că restricționează accesul utilizatorilor la aproape orice e mai avansat.

Mă contram zilele astea cu Daniel și încercam să îmi dau seama dacă, în activitatea mea de zi cu zi, aș putea folosi doar Windows 10 S, amândoi crezând că singura restricție este folosirea aplicațiilor din magazinul Microsoft…

Cât se poate de greșit, pe măsură ce am aprofundat subiectul, am constatat următoarele:

  • Nu se poate scăpa de Edge Browser – vor fi cică și alte browsere pe magazinul de aplicații, dar toate trebuie să fie construite codul sursă al Edge.
  • Nu se pot instala drivere care nu au semnătura Microsoft – și aici intervine una din probleme, pentru că unele instituții pot avea drivere customizate anume pentru necesitățile lor.
  • Nu se pot folosi utilitare de sistem precum regedit, cmd, powershell, bash.exe și multe alte astfel de utilitare des folosite de către cei care au cunoștințe de IT.
  • Nu se poate adăuga sistemul în domeniu (Active Directory).
  • Nu se pot efectua conexiuni RDP pe sistem.
  • Nu există antiviruși third-party pe Microsoft App Store, deci toată lumea va trebui să se mulțumească cu Windows Defender.

Deci practic, Windows 10 S, care țintește mediul corporatist eșuează cu desăvârșire în a satisface nevoile mediului corporatist, prin restricțiile implementate.

Culmea ironiei e că Microsoft oferă posibilitatea efectuării de downgrade de la Windows 10 Pro la Windows 10 S. Din fericire pentru toți oamenii zdraveni la cap, până la 31 Decembrie 2017, toți cei ce au cumpărat laptopuri cu Windows 10 S pot face upgrade gratuit și perfect legal la Windows 10 Pro.

După cum am spus și la începutul articolului, Windows 10 S chiar e un sistem pentru n00bi și gospodine. Eu unul nu aș reuși nici două zile să folosesc un asemenea sistem de operare fără să dau cu laptopul de perete.

PS: Pun pariu cu oricine că dacă primesc un Windows 10 S în teste, reușesc să-l infectez cu ransomware, chiar dacă asta înseamnă să mă auto infectez prin email, cu ransomware care se execută prin macro-uri, deci implicit să scot și bifele de securitate din Word/Excel…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.