WannaLocker, o nouă versiune WannaCry?

După ce WannaCry ransomware a fost suficient de mediatizat, se pare că acesta a inspirat criminalii cibernetici să creeze un ransomware similar ce se va răspândi prin diferite metode, denumit WannaLocker.

Site-ul de știri de securitate Bleeping Computer deja a raportat cum că hackerii chinezi au dezvoltat un ransomware Android care seamană cu ransomware-ul WannaCry, și-i păcălește pe utilizatorii Android să plătească răscumpărarea.

Firma de securitate Avast a descoperit acest ransomware si l-a denumit WannaLoker. Acest ransomware a fost inițial văzut de către firma de securitate chineză Qihoo 360.

wannalocker - wannacry ransomware

Ce trebuie să știți despre infecțiile cu WannaLocker:

  • acesta infectează doar fișierele stocate pe card-ul de memorie. Totodată este interesat să fie sigur că se plătește răscumpărarea cerută de către WannaLocker, care este undeva în jurul a 5-6$. Răscumpărarea poate fi plătită prin Alipay say WeChat.

Ransomware-ul WannaLocker s-a răspândit prin intermediul forumurilor chinezești de jocuri, drept o imitație a unui plugin pentru jocul King of Glory. După ce ajunge pe dispozitivele mobile Android, acesta se ascunde și începe criptarea fișierelor aflate pe mediul de stocare extern. Ca metodă de criptare, acesta folosește AES și ignoră fișiere ale căror nume începe cu „.“ precum și fișiere care au „DCIM“, „download“, „miad“, „android“ și „.com“ în cale.

Cum să vă protejați de WannaLocker

  • evitați să descărcați software sau plugin-uri din surse necunoscute
  • căutați website-uri oficiale pentru descărcări, și verificați-le autenticitatea
  • încercați să faceți backup datelor regulat
  • folosiți o metodă de protecție ce folosește scanarea în timp real

Dacă cumva v-ați infectat cu acest virus, firma Qihoo 360 a pus la dispoziție și unealta de decriptare a ransomware-ului WannaLocker sau „King of Glory auxiliary“.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.