Vulnerabilitatea Stuxnet este folosită pentru atacuri noi

Hackerii se folosesc de un bug ce a fost remediat de către cei de la Microsoft în anul 2010, și atacă victimele prin intermediul virusului de tip vierme (worm) cunoscut drept Stuxnet. Vulnerabilitatea cunoscută sub numele de CVE-2010-2568 poate fi folosită pentru a executa cod de la distanță pe un computer ce rulează sistemul de operare Windows, fără ca utilizatorul să știe. Aceasta ar trebui să tragă un semnal de alarmă utilizatorilor ce rulează software neprotejat, mai ales că din moment ce un exploit este pus în lucru, acesta poate funcționa ca o poartă deschisă pentru instalarea altor programe malițioase pe calculator.

Conform celor de la Kaspersky Labs, în anul 2015 și anul 2016 vulnerabilitatea a fost folosită pentru a viza aproximativ un sfert dintre utilizatorii antivirusului Kaspersky. Din fericire vulnerabilitatea afectează doar sisteme de operare vechi precum Windows XP, Windows Server 2008 sau Windows 7.

Deoarece viața unei vulnerabilități nu se termină niciodată cu lansarea unui patch de securitate, experții în securitate de la Kaspersky Lab cât și comunitatea de securitate a subliniat necesitatea ca utilizatorii și companiile să-și păstreze software-ul actualizat.

Hackerii pot reuși atacuri asupra sistemelor atunci când computerele folosesc software învechit. Sfatul nostru este acela de a folosi numai software licențiat și folosirea întotdeauna a unei soluții antivirus plătită, care să fie actualizată la zi. Mai multe informații referitoare la atacurile viermelui Stuxnet puteți găsi pe Wikipedia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.