Începând cu anul 2012, vânzările de calculatoare și sisteme desktop au început să scadă în fiecare an. Dacă în 2016 s-au vândut cam 270 de milioane de calculatoare, în total, în 2012 se vindeau 350 de milioane. Față de 2015, numărul total de calculatoare vândute a scăzut cu 5.7%.
Cei de la Gartner au pregătit chiar și un tabel, în care au notat cât a pierdut fiecare producător de calculatoare, din top 5. Momentan, primii 5 producători de calculatoare sunt: Lenovo, cu 21.3%, HP, cu 20.9%, Dell cu 15.7%, Asus, cu 7.4% și Apple, cu 7.1%.
Asta în timp ce vânzările de telefoane și tablete crește în fiecare an.
În ziua de astăzi calculatoarele au devenit de nișă, să zicem. Cei care au cu adevărat nevoie să le folosească sunt fie cei care crează grafică (de orice natură, AutoCAD sau Photoshop), fie cei care folosesc aplicații ce necesită putere foarte mare de procesare. Cum tabletele și telefoanele sunt din ce în ce mai puternice, oamenii folosesc acum dispozitivele mobile pentru a face ce făceau pe vremuri pe calculatoare sau laptopuri. Iar la serviciu, cei mai mulți folosesc laptopuri, fie că au nevoie să se deplaseze, fie că lucrează și acasă, lucru tot mai de întâlnit.
Asta nu înseamnă că sistemele desktop vor dispărea, doar că acestea sunt folosite mult mai rar, față de dispozitivele mobile, deci implicit, nici nu se mai vând la fel de bine.
Eu unul am avut ultimul calculator acum 6-7 ani, iar de atunci am folosit doar laptopuri. Dar eu am renunțat la calculator pentru că am plecat la facultate (într-un oraș străin), iar laptopul a fost mai practic. Dacă aș avea nevoie de un desktop, mi-aș cumpăra un Intel NUC (Next Unit of Computing), iar configurația aș alege-o în funcție de ce aș avea nevoie să fac cu el.