Un nou Malware Facebook își face apariția

Știu că o să sune ciudat, dar e purul adevăr: pentru prima dată când am auzit despre acest malware, a fost tot pe Facebook pe un grup cu „profesioniști“ IT unde o X persoană chiar povestea ce vă voi spune mai jos. Totuși se pare că virusul a fost descoperit de către Bart Blaze.

Deși vă plac pozele cu pisici postate pe Facebook, v-aș sfătui să fiți mai precauți deoarece noul malware Facebook vine sub forma unei poze aparent nevinovate ce este sub forma SVG. Din momentul în care ați deschis fișierul respectiv atât computerul vostru cât și contul de Facebook este compromis.

Deși în teorie Facebook încorporează un filtru foarte bun ce previne partajarea de fișiere malițioase între utilizatori, prin intermediul unui cont compromis respectivul virus a reușit să se răspândească cu rapiditate.

Problema fișierelor SVG este că deși sunt imagini la bază, acestea sunt mult mai complexe decât standardul JPG sau PNG. Astfel de fișiere – SVG – pot integra conținut JavaScript și pot fi deschise cu ușurință în orice browser modern.

Noul malware Facebook și infecția în sine include două componente: după accesarea fișierului SVG primit de la un „prieten“, veți fi redirectați către o pagină similară cu Youtube. Această pagină este însă o clonă, ce vă va invita să instalați un anumit plugin sau extensie suplimentară pentru a vedea clipul cu pricina. Și după cum este de așteptat, veți da click și veți instala și mai mult malware de bună voie și nesiliți de nimeni.

Din câte am înțeles, poza respectivă se primește în mesajele private, deci fiți precauți pe ce dați click și cel mai bine întrebați persoana care vă trimite astfel de poze daca e în regulă poza. De cele mai multe ori dacă este vorba despre un virus, nu vei primi niciun răspuns după mesajul cu infecția.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.