Tutorial – Cum schimbăm ordinea de boot din Linux cu Grub Customizer

Nu știu cum se face de mereu laptopurile cu probleme ajung la mine. Este probabil unul dintre riscurile meseriei, și de cele mai multe ori clienții se comportă de parcă am fi doctori de calculatoare – ceea ce nu este foarte departe de adevăr. După ce am rezolvat cu loading loop-ul “Setup is preparing your computer for first use”, laptopul a fost readus la mine cu o ultimă solicitare. Clientul dorea ca la bootare să pornească Windows 7 și nu Linux-ul pe care îl instalasem.

Pentru acest lucru avem nevoie să fim logați pe sistemul de operare Linux instalat. Deschideți consola apăsând pe tastele CTRL + Alt + T și scrieți următoarele rânduri urmate de tasta Enter, pentru a instala Grub Customizer.

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

O dată instalată aplicația Grub Customizer, deschideți-o din Aplicații. La orice rulare a aplicației vă va cere autentificarea cu parola utilizatorului ce are drepturi de administrator.

grub customizer

O dată autentificați vom vedea sistemele de operare instalate și ordinea de boot a acestora. Vom selecta sistemul de operare dorit, apoi îl vom muta în partea de sus sau jos, în funcție de cerințe.

grub customizer

Când suntem mulțumiți de ordinea de botare a sistemului de operare vom apăsa pe butonul Save. La închiderea aplicației vom mai fi întrebați o dată dacă vrem să confirmăm schimbările efectuate, acceptați.

grub customizer

Nu este suficient doar să confirmăm și să salvăm schimbările efectuate. Pentru siguranță, reveniți la terminal și scrieți următoarea comandă sudo update-grub, apoi restartați calculatorul. Noua ordine de boot ar trebui să apară, în cazul nostru va boota întâi sistemul de operare Windows 7.

Aplicația Grub Customizer ar trebui să funcționeze cu orice versiune de Linux și un al doilea sistem de operare de tip Microsoft, deci folosiți-o cu încredere. Dacă întâmpinați probleme, puteți să ne lăsați un comentariu mai jos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.