Tutorial – Cum scăpăm de Virus Shortcut

Prima oară când m-am lovit de acest virus – Shortcut Virus – a fost în momentul în care la unul dintre clienți am introdus un stick USB în unitate pentru a copia câteva fonturi de pe un PC pe altul și am observat că stick-ul meu USB apărea ca o scurtătură. De fapt acest virus are cam 3 forme: îți transformă disk drive-urile în scurtături, îți face scurtături la dosare sau îți face scurtături la fișiere.

Ce fel de virus este?

Acesta este un virus de tip trojan. O dată ce termină treaba face una din cele trei lucruri menționate anterior. În momentul în care deschideți stick-ul USB se execută și virusul, prin care poate face absolut orice: de la a vă spiona calculatorul până la a vă fura parolele din browser.

Shortcut Virus

Cum recuperăm datele de pe stick-ul USB?

Pentru a vă recupera datele de pe stick-ul USB trebuie să rulați următoarea comandă în cmd, cu drepturi de Administrator: attrib -h -r -s /s /d J:\*.*, unde J presupunem că este litera asignată stick-ului vostru USB. Dacă această comandă nu funcționează, încercați comanda aceasta attrib J:*.* /d /s -h -r -s, unde J presupunem că este litera asignată stick-ului vostru USB.

După comanda de mai sus ar trebui să puteți vizualiza din nou fișierele de pe stick-ul USB, pe care să le copiați apoi local. Faceți un backup numai dosarelor sau fișierelor ce știați că existau înainte ca virusul respectiv să atace, apoi formatați stick-ul USB.

Unde ați mai putea găsi virusul?

Pentru și mai multă siguranță, deschideți regedit din Command Prompt ca Administrator. Faceți un backup tuturor cheilor de regiștri apoi navigați până la HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Run. Dacă găsiți vreo cheie de regiștri dubioasă de forma WXCKYz, OUzzckky sau orice altă cheie ce se termină în VBS, INI, LNK sau EXE poate fi ștearsă cu încredere.

Shortcut Virus - registry

Scanați apoi întreg sistemul cu un antivirus plătit – recomandăm NOD Eset 32 pentru asta, și bine cunoscuta soluție anti-malware Zemana.

V-ați lovit de acest virus? Dacă da, voi cum ați scăpat de el?

Posted in

Daniel

Senior tester înrăit de aplicații (iOS, Android sau web based); scriitor, grafician și programator de ocazie; senior salahor IT - sper că ne vom împrietenii uşor și că-ți vor plăcea articolele TechZip.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.