Tutorial – Cum salvăm atașamentele din mai multe e-mail-uri din Outlook

Nu știu încă dacă este un bug Microsoft Outlook 2013, Microsoft Outlook 2016 sau de Office 365… cert este faptul că m-am lovit recent de problema următoare: nu am putut salva atașamente multiple dintr-un singur e-mail, pe o mapare. Este irelevant faptul că maparea este un NAS (Network Attached Storage), un file server, sau pur și simplu o partajare de rețea. Este irelevant faptul că utilizatorul avea drepturi depline în dosarul respectiv, pentru că orice aș fi făcut nu se salvau toate atașamentele.

Nu aveam aceeași problemă și dacă salvam local toate atașamentele dintr-un singur e-mail, cert este că pe forumurile Microsoft nu am găsit niciun anunț oficial cum că ar fi vreun bug. Poate fi o problemă izolată, sau pur și simplu o problemă neștiută… încă.

Mi-am bătut capul căteva ore bune până când chiar am găsit o soluție interesantă. Pe cât de interesantă este însă, poate fi și complicată. Recomand descărcarea următorului atașament, iar apoi urmați fix pașii descriși mai jos. Atașamentul conține un script Visual Basic (VBA Script) care nu numai că rezolvă problema, ba chiar vă permite să selectați folosind tasta Ctrl mai multe e-mail-uri ce conțin atașamente și implicit salvarea tuturor atașamentelor din e-mail-urile selectate.

  1. Apăsați combinația de taste Alt + F11 în versiunea de Outlook pe care o folosiți.
  2. Dezarhivați fișierul descărcat mai devreme și trageți în fereastra nou deschisă scriptul mAttachmentSaver.bas , (dacă nu vedeți Project Explorer-ul, apăsați combinația de taste Ctrl + R) sau folosiți File -> Import File (Ctrl + M) și apoi urmați calea până la fișierul menționat anterior.
  3. Întorceți-vă înapoi în interfața grafică (UI-ul) a clientului de mail și apăsați combinația de taste Alt + F8 pentru a deschide fereastra cu Macro-uri.
  4. Selectați ExecuteSaving din lista de nume, apoi rulați scriptul cu butonul Run. (selectați e-mail-urile ale căror atașamente doriți să le salvați înainte de a rula acest script)
  5. Selectați apoi dosarul în care doriți să salvați atașamentele navigând prin dosare, finalizați comanda apoi cu butonul OK.

Pentru ca scriptul să funcționeze, Macro-urile trebuiesc să fie activate în Outlook. Iată cum le puteți activa în funcție de versiunea de Outlook:

  • Pentru Outlook 2010, 2013 și 2016: File -> Options -> Trust Center -> Trust Center Settings -> Macro Settings -> Enable all macros -> OK -> OK -> Redeschideți Outlook-ul
  • Pentru Outlook 2007: Tools -> Macro -> Security… -> Macro -> Security -> No security check for macros -> OK -> Redeschideți Outlook-ul
  • Pentru Outlook 2003: Tools -> Macro -> Security… -> Macro -> Security -> Low -> OK ->Redeschideți Outlook-ul

Mai multe informații despre articol puteți găsi aici. Dacă aveți nelămuriri sau întrebări, ni le puteți adresa mai jos în secțiunea de comentarii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.