Tutorial – Cum să instalați Linux in Windows 10

De ce ați alege să rulați Linux in Windows 10? Dacă sunteți dezvoltatori de programe sau aplicații în diferite limbaje de programare precum NodeJS, Python, Perl, Git și doriți să rulați comenzi direct din Windows pentru a nu emula un sistem de operare Linux într-o mașină virtuală. Această modalitate consumă mai puține resurse, dar țineți cont că este momentan în fază de beta. Unele lucruri este posibil să funcționeze, iar altele să nu funcționeze absolut deloc.

Înainte de a începe, trebuie să aveți o versiune Windows 10 pe 64 biți și versiunea build-ului să fie mai mare de 14393. Pentru a verifica versiunea build-ului deschideți Settings -> System -> About . Verificați câmpurile OS Build și System Type . Dacă aveți versiunea build-ului mai mare de 14393, putem trece la instalarea propriu zisă.

linux in windows 10

Pentru instalare Linux in Windows 10

Pentru a rula Bash în Windows, trebuie să activați manual Developer Mode și să activați Windows Subsystem for Linux (beta) fie prin linie de comandă, fie prin intermediul interfeței de utilizator.

Cum activăm Developer Mode

  1. Deschideți Settings -> Update and Security -> For developers
  2. Selectați butonul radio Developer mode

linux in windows 10

Activați apoi funcția Windows Subsystem pentru Linux (din interfața de utilizator)

  1. În Start căutați Turn Windows features on or off (este suficient să scrieți numai „turn“ și ar trebui să găsiți opțiunea.
  2. Selectați (bifați) Windows Subsystem for Linux (beta) și apăsați pe OK.

linux in windows 10

Sau activați funcția Windows Subsystem pentru Linux din linia de comandă. Deschideți PowerShell cu drepturi de administrator și rulați comanda următoare:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

linux in windows 10

După activarea funcției Windows Subsystem pentru Linux, restartați calculatorul. După ce a bootat calculatorul, deschideți o fereastră command prompt cu drepturi de administrator și scrieți comanda bash urmată de tasta enter.

linux in windows 10

O dată ce ați acceptat Licența, se va descărca imaginea Ubuntu și o scurtătură „Bash on Ubuntu on Windows“ va fi adăugată în meniul de start.

linux in windows 10

După terminarea instalării, distribuția de Linux poate fi găsită în %localappdata%\lxss\ . Evitați să faceți modificări asupra dosarului sau fișierelor din dosarul despectiv, deoarece fișierele Linux se pot corupe și puteți risca pierderi de date. Puteți citi acest articol pentru mai multe detalii.

linux in windows 10

Creați un utilizator UNIX

După ce ați instalat Bash pentru prima dată pe Windows, veți fi nevoiți să creați un utilizator și o parolă UNIX.

linux in windows 10

Utilizatorul și parola UNIX pot fi diferite față de utilizatorul și parola sistemului de operare Windows 10.

Puteți testa apoi dacă instalarea Linux a avut succes cu ajutorul comenzii sudo apt update sau orice comandă Linux based.

linux in windows 10

Puteți găsi mai multe informații cu privire la comenzi ce pot fi rulate, pe pagina oficială Microsoft. Dacă întâmpinați probleme, ne puteți scrie mai jos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.