Tutorial – Cum putem emula driverul pentru LAN sau W-LAN în Linux Mint

Pentru acest tutorial , respectiv cum putem instala o distribuție Linux pe tabletele ce vin cu Windows 10 preinstalat, la un moment dat o sa ne lovim de problema conectării la internet. Aceasta este o problemă de care m-am lovit și eu în Linux Mint și să fiu sincer nu i-am dat de capăt fără a apela la o placă de rețea wireless externă conectată prin USB.

Există totuși suport pentru anumite plăci de rețea în distribuțiile Linux, iar Mint-ul vine cu suport pentru ndiswrapper și ndisgtk prin repositoarele preinstalate. Așadar, vă voi îndruma cum să instalați un aumit driver (ideal ar fi să fie cel de la producătorul plăcii de rețea) al plăcii de rețea pentru a stabili conexiunea la internet pe tableta sau tabletele pe care ați instalat distribuția Linux.

Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să apăsați pe iconița Menu (start-ul din Windows) să dați click pe Administration și mai apoi să căutați Synaptic Package Manager.

ndiswrapper ndisgtk linux mint

Apoi căutați pe rând apăsând pe butonul Search: ndiswrapper și ndisgtk. Cel mai probabil ndiswrapper este deja instalat, în vreme ce ndisgtk trebuie instalat. Ceea ce probabil am omis este faptul că veți avea nevoie de o conexiune la internet, iar eu am făcut acest lucru prin intermediul unui hotspot prin USB conectat la tabletă printr-un adaptor OTG și un cablu de încărcare micro USB la USB.

ndiswrapper ndisgtk linux mint

Bifați căsuța din stânga cuvântului ndisgtk, apoi cu conexiunea la internet activă prin hotspot USB apăsați pe butonul Apply.

ndiswrapper ndisgtk linux mint

O dată ce pachetele cele două sunt instalate, în Menu -> Administration vom observa că avem aplicația Windows Wireless Drivers. Vom da click pe aceasta pentru a emula driverul plăcii de rețea în Linux.

ndiswrapper ndisgtk linux mint

Imediat deschisă aplicația putem trece la instalarea propriu zisă a driverului, cu condiția să-l avem descărcat și extras pe hard disk deja. Apăsăm pe butonul Install New Driver, căutăm locația acestuia și apăsăm pe butonul Install.

ndiswrapper ndisgtk linux mint

Eu unul am luat manual toate fișierele .inf din dosarul cu drivere, până când mi-a apărut un driver compatibil. Din păcate acele .inf-uri pe care le instalăm cu ndiswrapper arată și alte componente hardware ce nu țin de placa de rețea (alte drivere ale dispozitivului pe care le avem descărcate anterior).

ndiswrapper ndisgtk linux mint

Driverul pentru placa de rețea pe care încerc să-l instalez este netrtwlans, însă aplicația îmi spune că nu există componenta hardware. Dar componenta hardware txei (oricare ar fi aceea) există.

Pentru a mă conecta deci la internet am decis să folosesc adaptorul wireless menționat la începutul articolului. Am testat și pe Elementary OS, iar driverul tot nu funcționează fiind nevoit să apelez la același adaptor. Dar dacă totuși găsiți componenta hardware ca fiind activă, trebuie mai apoi să dați restart la tabletă, sau să apăsați Ctrl + Alt + T (să deschideți fereastra de terminal) și să tastați comanda sudo service network-manager restart urmată de tasta Enter.

ndiswrapper ndisgtk linux mint

Dacă ați reușit să instalați driverul plăcii de rețea cu ajutorul acestui tutorial, ne puteți scrie mai jos modelul tabletei, numele plăcii de rețea și driverul pentru care v-a funcționat. Ar putea ajuta pe cineva într-o bună zi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.