Tutorial – Cum instalăm Linux Mint pe tablete ce vin cu Windows 10 preinstalat (partea II)

Acum câteva articole am răspuns la întrebarea dacă se poate instala Linux pe tabletele ce vin cu sistemul de operare Windows 10 preinstalat. Concluzia a fost că se poate, motiv pentru care a existat și o parte I a acestui articol, unde am scris ce avem nevoie pentru a trece la instalarea propriu zisă.

Presupunând deci că avem absolut totul pregătit, zic să trecem la instalarea propriu zisă. Pentru acest tutorial am ales distribuția Mint Cinnamon 18.3 – Sylvia, dar în aceeași măsură am testat și cu Elementary OS – 0.4.1 Loki și Ubuntu – . O altă distribuție care-mi place, dar pe care nu am putut s-o instalez ar fi Elive – o distribuție Linux ce se aseamănă cu Elementary OS sau sistemul de operare MacOS. Dacă v-ați decis ce distribuție Linux vreți să instalați, mai departe vom folosi Yumi U.E.F.I. (în prezent este disponibilă versiunea 0.0.0.6) pentru a crea un stick USB bootabil. Am observat că foarte multe persoane din branșă preferă Rufus, însă mie unuia mi se pare că Yumi face același lucru ca și Rufus, dar mai rapid.

O dată scris stick-ul USB bootabil sub sistemul de operare Windows, îl vom deschide și în dosarul /EFI/BOOT și adăugați acest fișier – bootia32.efi . Am testat mai apoi și functionează atât pentru Linux Mint, Elementary OS, cât și pentru Ubuntu Desktop.

Linux Mint bootia32.efi

Putem scoate acum stickul USB din sistemul de operare Windows, îl introducem în singurul port USB al tabletei (sau cel puți eu unul am doar un singur port USB disponibil la tableta Acer Switch One 10 SW1-011019W7). Ce ar mai fi ideal să faceți înainte de a instala Linux pe tabletă: un stick de Recovery a sistemului de operare preinstalat. Puteți face acest lucru prin intermediul portului MicroSD, deoarece este recunoscut în sistemul de operare. Asta în cazul în care ștergeți din greșeală partiția Windows Boot Manager, ceea ce va face mai grea reinstalarea sistemului Windows 10 înapoi. Dar nu vă faceți griji, avem soluții și pentru acea problemă – doar suntem pățiți și am testat și acest scenariu.

Bootăm tableta în sistemul de operare Windows, dăm click dreapta pe My Computer, apoi selectăm opțiunea de Manage. Sub Storage avem Disk Management. Apăsăm pe Disk Management și după ce selectăm hard disk-ul principal, apăsăm pe click dreapta și Shrink Volume. Un maxim de 20 GB spațiu nealocat sunt mai mult decât suficienți pentru a instala Linux.

Haideți să trecem la instalarea propriu zisă. După ce am introdus stick-ul USB în tabletă, trebuie să apăsam pe tasta F2 pentru a intra în BIOS și a dezactiva Secure Boot. Apăsați apoi pe F10 pentru a salva noua setare și restarta tableta. Urmează să apăsam apoi pe F12 pentru a selecta de pe ce anume să bootăm. Vom selecta UEFI: Mass Storage Device, Partition 1 .

Linux Mint - UEFI: Mass Storage Device, Partition 1

O să observați apoi o grămadă de text ce se încarcă și la scurt timp va boota sistemul de operare Linux Mint, doar că va fi vizibil în modul portrait (fix ca-n poza de mai jos).

Linux Mint live USB stick

Pentru a rezolva această problemă, trebuie să deschidem terminalul apăsând pe Ctrl + Alt + T. Vom scrie următoarea comandă xrandr -q pentru a identifica numele display-ului, urmată de tasta Enter. Numele display-ului conectat la mine este DSI1 (în Elementary OS mi-a apărut ca DSI-1, deci aveți grijă cu diferă de la distribuție la distribuție numele cu care este identificat). Vom roti apoi ecranul cu comanda xrandr –output DSI1 –rotate right .

Linux Mint rotate screen command

Suntem gata, putem începe instalarea propriu zisă apăsând pe butonul Install Linux Mint ce apare pe desktop. Selectați limba în care doriți să instalați sistemul de operare, apoi apăsați pe Continue.

Linux Mint - Select language and continue

Bifați Install third-party software , dacă doriți să instalați și aplicațiile pentru placa video, hardware-ul grafic, Flash Player, media player șamd. Necesită o conexiune la internet la un moment dat, unde vom folosi adaptorul OTG și o conexiune hotspot de pe dispozitivul mobil.

Linux Mint - install third-party software

După ce veți apăsa pe continue, veți primi un prompt ca în poza de mai jos. Apăsați pe butonul No , altfel vom da unmount fix la stick-ul USB de pe care instalăm Linux Mint-ul.

Linux Mint installer

Pentru pasul următor, avem două variante: ori selectăm opțiunea Install Linux Mint alongside them – ceea ce înseamnă că-și va face el partițiile necesare pentru instalare din spațiul rămas nealocat (cei 20 GB de mai devreme) și va instala Linux Mint lăsând Windows 10le în pace, dar există și varianta Something else.

Install Linux Mint alongside Windows 10

Linux Mint - Something else partitions

Eu am preferat varianta Something else, deoarece pot crea o partiție swap mai mare. În teorie, partiția de swap ar trebui să fie dublul memoriei RAM, dar eu unul am creat o partiție swap de 3 ori mai mare, doar ca să fiu sigur că am suficientă memorie alocată pentru o bună operare a sistemului. Selectați deci cei 20 GB nealocați, apăsați pe butonul + și alocați partiției swap câți MB comsiderați. Eu unul am alocat 6096 MB. Apăsați apoi din nou pe butonul + și creați partiția ext4 cu root point / .

Linux Mint - swap partition

Acum este momentul să deschidem conexiunea hotspot prin USB. Fiind siguri că sunteți pe partiția ext4 apăsați apoi pe butonul Install Now.

Linux Mint - ext4 partition

Dacă doriți să instalați Linux Mint – sau orice distribuție vă place – pe tot hard disk-ul, puteți face asta dar fără a șterge primele două (deși aș zice că primele trei) partiții și acel 1 MB de free space de la început. Dacă faceți asta, vă veți crea multe probleme în a reinstala Windows 10-le la loc, daca va fi cazul – motiv pentru care vă spuneam undeva la început să creați un Recovery Disk pe un card MicroSD. Cei de la Acer nu oferă discuri de recuperare pe website-urile lor decât pentru utilizatorii din Statele Unite și Canada. Se poate reinstala Windows 10 și prin aceeași metodă ca Linuxul, însă ar fi necesar să vă pun la dispoziție un fișier bootia32.efi nou (pe care în am și care a fost testat).

Linux Mint - nu stergeti partitiile astea

Nu mai rămâne decât să așteptăm să se finalizeze instalarea. Pentru a boota în Linux, la fiecare pornire a tabletei trebuie să apăsam pe butonul F12 și să selectăm ubuntu. O dată instați în Linux, deschideți terminalul și rulați cele două comenzi pentru rotirea ecranului xrandr -q si xrandr –output DSI1 –rotate right (înlocuiți DSI1 cu numele display-ului vostru). Ultima comandă trebuie pusă la startup, ca să nu fie nevoie să o scrieți de fiecare dată.

ubuntu on windows 10 tablet

O dată instalat Linux Mint, o să observați că sistemul de operare nu are suport pentru: touchscreen (motiv pentru care am trecut mai târziu pe Elementary OS), placa de sunet (nu am găsit niciun driver să funcționeze) și luminozitate (este mereu la maxim), placa de rețea încorporată (deși am emulat-o ca în acest tutorial).

Concluzii finale

Am încercat să instalez mai multe distribuții Linux vreme de cel puțin două săptămâni, însă nu am găsit nicio distribuție care să vină cu suport 100% măcar pentru placa de rețea și placa de sunet. Am fost însă plăcut surprins de Elementary OS care avea suport pentru touchscreen spre deosebire de Linux Mint Cinnamon 18.3 .

Este complicată instalarea, iar lipsa suportului 100% face ca astfel de hardware să nu fie practic din nefericire. De dragul științei pot spune că am șters și asta de pe listă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.