Tutorial – Cum instalăm o distributie Linux pe tablete ce vin cu Windows 10 preinstalat (partea I)

Pentru tabletele ce vin cu sistem de operare Windows 10 preinstalat, există posibilitatea să instalăm anumite distribuții Linux. Avem nevoie de puțină răbdare și câteva componente ce ne vor ușura munca, componente pe care le voi enumera mai jos.

  1. Adaptor OTG de la micro USB – ne va ajuta să conectăm periferice ca mouse și tastatură sau un hub USB ce are și placă de rețea.
  2. Placa de retea externă, dacă nu folosim HUB-ul USB menționat anterior. Avem nevoie de internet pentru a instala anumite aplicații necesare o dată cu instalarea distribuției Linux.
  3. Un stick USB de 8 GB pentru a pune imaginea cu distribuția Linux, sau un adaptor micro SD la USB . Eu unul am folosit adaptorul de la micro SD la USB, ce are și un led – pentru a vedea dacă distribuția Linux bootează de pe stick.
  4. O distribuție Linux. Eu unul am testat cu Linux Mint Cinnamon (versiunea 18.3 – Sylvia) și ElementaryOS (versiunea 0.4.1 – Loki). Nu știu din ce motive Ubuntu nu a funcționat.
  5. Rufus sau Yumi pentru a crea stick-ul bootabil. Eu unul am folosit Yumi UEFI.
  6. Următorul fișier bootia32.efi (pentru Linux Mint / pentru ElementaryOS).

Rezultatul final poate fi văzut în clipul sau în pozele de mai jos .

elementary os - linux

În partea a doua voi explica în detaliu procedura de instalare, cât și de ce am ales să rămân pe distribuția ElementaryOS în locul Mint-ului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.