Tutorial – Cum folosim Android Debug Bridge pentru a scoate log-uri și filmulețe

Android Debug Bridge sau ADB-ul este folosit pe platformele Android pentru a scoate crash log-uri, log-uri, screenshot-uri sau chiar filmulețe. Cu o piață de desfacere destul de mare și datorită preturilor accesibile ale dispozitivelor cu sistem de operare Android, testerii de aplicații folosesc deseori această aplicație.

În repetate articole am scris despre cum puteți lucra drept liberi profesioniști (freelanceri) pe anumite platforme online ce oferă proiecte spre testare, precum BetaFamily, CrowdSourced Testing și altele.

Partea bună a acestor platforme este că oferă o bază de date pentru a submita bug-urile pentru fiecare proiect în parte și acoperă platforme precum Android, iOS, web-based testing șamd. Partea proastă a lucrurilor este că pentru a prinde un proiect ca tester nou este greu și trebuie să ai căteva device-uri cu firmware-uri diferite. Piața de testare pentru iOS este mai mare, dar pentru a scoate crash-log-uri de pe aceste dispozitive în timp real este mult mai greu decât pe Android – dar nu imposibil.

În articolul de astăzi ne vom limita totuși doar la platforma Android. Primul și cel mai important pas este să aveți instalat kit-ul Android Debug Bridge, pe care îl puteți descărca de aici. Instalarea este straight forward (sau cel puțin pentru noi așa a fost: next, next, next… finish).

Foarte important să aveți Debugging ON din dispozitivul mobil. Pentru a face asta, mergeți în Setări -> Despre telefon -> Informații dispozitiv apăsați apoi de 7-10 ori pe Build number pentru a activa Debug mode, mai exact Developer options.

android debug bridge

Mergeți înapoi și căutați apoi Developer options. Bifați căsuța USB debugging.

android debug bridge

Conectați apoi dispozitivul Android la calculator printr-un cablu de date (care să suporte sincronizarea de fișiere, nu doar încărcarea dispozitivului). Deschideți apoi dosarul în care ați instalat ADB-ul, țineți apăsată tasta Shift, iar apoi selectați Open command window here.

android debug bridge

Vom începe prin a face legătura între dispozitivul mobil și calculator, folosind comanda adb devices. O dată făcută legătura între dispozitivul mobil și calculator putem scoate log-uri în timp real, screenshot-uri sau chiar videoclipuri. Partea proastă la videoclipuri este că acestea sunt salvate fără sunet și sunt limitate la 3 minute (180 secunde). Vom enumera mai jos comenzile pentru fiecare în parte.

  • adb shell screencap /sdcard/screen.png – această comandă face un screenshot .
  • adb pull /sdcard/screen.png – este comanda folosită pentru a descărca screenshot-ul de pe dispozitivul mobil, local – pe calculator.
  • adb shell screenrecord /sdcard/video.mp4 – această comandă va crea un videoclip de maxim 3 minute (180 secunde), sau până când veți apăsa pe combinația de taste Ctrl + C.
  • adb pull /sdcard/video.mp4 – este comanda folosită pentru a descărca fișierul video de pe dispozitivul mobil, local – pe calculator.

Înainte de a genera un nou log, sfatul nostru este să rulați următoarea comandă adb logcat -c , pentru a șterge absolut orice informație din log și a începe înregistrarea datelor pentru noul log, crash-log etc. În acest fel evitați și anumite erori pe care le puteți întâlni. Prestabilit, logurile scoase cu Adobe Debug Bridge sunt salvate în dosarul rădăcină, unde este instalat ADB-ul. Pentru a schimba asta, trebuie să rulați următoarea comandă: cd ~/Desktop (spre exemplu) înainte de a rula comanda adb logcat -c .

  • adb logcat -d > nume_log.txt – este comanda ce trebuie rulată pentru a crea un log / crash log etc.
  • în cazul în care în log-ul scos nu apar ora, data etc. la care a fost creat log-ul, încercați următoarea comandă: adb logcat -v threadtime > nume_log.txt . Pentru a opri crearea log-ului veți apăsa pe combinația de taste Ctrl + C, deoarece acesta va crea un log până va atinge o limită anume, sau până la deconectarea dispozitivului mobil.
  • dacă doriți să creați un fișier de tip .logs puteți folosi comanda următoare: adb logcat -f nume_log.logs .

Posibilități sunt nemărginite, iar pentru o listă întreagă de comenzi pentru Android Developer Bridge vă recomandăm următoarea pagină. Mai jos aveți un videoclip cu câteva comenzi ADB.

Notă: Dacă vă ajută mai mult, puteți folosi Notepad++ pentru a crea fișiere .bat pe care să le rulați de fiecare dată când aveți nevoie de log-uri, screenshot-uri, videoclipuri etc. Trebuie să le puneți apoi în dosarul rădăcină, unde este instalat ADB-ul… iar apoi să le rulați din fereastra de comandă deschisă la primul pas. Totodată țineți cont că numele folosite ca exemple sunt de test, iar voi puteți denumi log-urile după bunul plac.

Dacă întâmpinați probleme sau aveți orice fel de întrebări, ne puteți scrie mai jos. Vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.