Tutorial – Cum dezactivăm telemetria din Windows 10

Sistemul de operare Windows 10 vine cu functia de telemetrie activată, predefinit. Această funcție colectează tot felul de date pe care mai apoi le trimite celor de la Microsoft. Utilizatorii Home sau Pro a versiunii de Windows 10 nu au opțiunea de a dezactiva această funcție, spre deosebire de utilizatorii Enterprise. Totuși există câteva smecherii pe care le putem folosi pentru a dezactiva telemetria și pentru utilizatorii Pro și Home.

Înainte de a începe vin totuși cu două avertizări. Prima dintre ele se adresează și utilizatorilor de Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1 – sistemele respective de operare s-ar putea să vă spioneze și ele. Cea de-a doua avertizare, și aici Răzvan ar fi de acord cu mine, este aceea de a avea mare grijă ce modificați în registry și să faceți un backup regiștrilor înainte de a trece la treabă.

Toate opțiunile cu privire la telemetrie le puteți găsi în Settings -> Privacy -> Feedback and Diagnostics.

telemetria in windows 10

Există 3 opțiuni de a trimite datele către Microsoft. După cum puteți observa din poza de mai sus, la mine era setat pe Full.

Setarea Basic: colectează și trimite numai datele și informațiile esențiale sistemului de operare Windows. Aceste date ajută aplicațiile să ruleze și să funcționeze corespunzător. Această opțiune trimite rapoarte de eroare normale către Microsoft. Dacă selectați această opțiune, puteți primi actualizări Windows (prin actualizările Windows, incluzând aplicații malițioase prin Malicious Software Removal Tool), dar unele aplicații sau funcții s-ar putea să nu funcționeze deloc.

Setarea Enhanced: se comportă la fel ca setarea Basic, doar că mai colectează date despre cum folosiți sistemul de operare Windows. Spre exemplu cât de mult și frecvent folosiți anumite funcții sau aplicații, sau ce aplicații folosiți cel mai des. Totodată mai colectează informații cu privire la starea memoriei calculatorului când o aplicație crapă. Conform celor de la Microsoft, prin intermediul acestei setări veți avea parte de o experiență Windows personalizată și îmbunătățită.

Setarea Full: trimite către Microsoft fișiere de sistem, snapshot-uri cu memoria folosită – care poate include neintenționat părți din fișierele la care lucrați în momentul în care o problemă a apărut. Microsoft asigură utilizatorii că nicio informație personală nu va fi folosită pentru identificarea, contactarea sau oferirea de reclame targehtate ale utilizatorilor. Aceasta ar fi cea mai optimă setare pentru utilizatori pentru o mai bună depanare a problemelor.

Eu unul am setat imediat pe basic și am urmat pașii de mai jos pentru a fi sigur de dezactivarea telemetriei. Plus de asta, am observat că serviciul respectiv mănâncă din resurse inutil și ar putea ține hard disk-ul unei stații de lucru mai slabe în 100%.

  1. Deschideți Registry Editor fie scriind regedit în Start și deschizându-l ca Administrator, fie apăsând pe tasta Win + R, regedit și apoi tasta Enter.
  2. Navigați urmând calea alăturată: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\DataCollection .
  3. Creați un nou DWORD de 32-bit , denumiți-l AllowTelemetry și setați-l pe 0. (descarcă fișier)
  4. Mergeți la Servicii și dezactivați următorele servicii: Diagnostic Tracking Service și dmwappushsvc .

dezactivati telemetria in Windows 10

Notă: în versiunea 1511 a Windows 10, trebuie să dezactivați Connected User Experiences and Telemetry și dmwappushsvc . Puteți descărca fișierul complet, plus dezactivarea altor câtorva servicii ce nu sunt neapărat necesare în Windows 10, de aici, sau puteți descărca strict fișierul pentru dezactivarea telemetriei (cu tot cu crearea cheii de regiștri de mai sus).

dezactivati telemetria in Windows 10

La final, trebuie să restartați sistemul de operare. Dacă știți și altă variantă de a ocoli spionarea de către Microsoft a calculatoarelor voastre, ne puteți scrie mai jos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.