Cum moda sistemelor de operare pe CD-uri sau DVD-uri a apus de mult și chiar și Windows 10-le vine acum pe stick USB bootabil, astăzi vă vom învăța cum să creați un stick USB bootabil. Nu este dificil, aveți nevoie de câteva soft-uri, imaginea sistemului de operare și un stick USB sau un card SD / microSD și un cititor de carduri.
Cum creăm un stick USB bootabil cu Yumi
Pentru a crea un stick USB bootabil cu Yumi, trebuie întâi să descărcăm aplicația. Înainte de a deschide aplicația, introducem stick-ul USB sau cititorul de carduri și cardul SD / MicroSD într-un port USB liber. Deschideți aplicația Yumi, acceptați licența, selectați stick-ul USB sau cititorul de carduri, selectați distribuția de Linux / Windows sau ce fel de stick USB doriți sa faceți bootabil (exemplu: Hiren’s, ESET SysRescue Live etc.). Dacă nu știți ce fel de distribuție puneți pe stick, puteți selecta Try Unlisted ISO (Grub). Când sunteți gata, apăsați pe butonul Create și așteptați ca procesul să se încheie.
Partea mai puțin bună a acestei aplicații este că funcționează doar pe sistemele de operare Windows și Linux. Tutorialul pentru instalarea de pe Linux poate fi găsită aici.
Cum creăm un stick USB bootabil cu Rufus
Rufus este o altă aplicație prin care putem crea un stick USB bootabil. Partea proastă a acestei aplicații este că nu poate face stick-uri USB bootabile decât din sistemul de operare Windows. Nu este cu nimic mai grea ca aplicație decât Yumi și poate fi descărcată gratuit de aici. Selectați stick-ul USB pe care doriți să scrieți imaginea. Selectați apoi schema de partiție și tipul de sistem. Sistemul de fișiere la fel ca la Yumi ar trebui să fie FAT32. Cluster size-ul lăsați-l default. Bifați Quick format, iar la Create a bootable disk, selectați using ISO image. Opțiunile aici sunt cam limitate, deoarece puteți alege doar între: MS-DOS, FreeDOS, ISO Image sau DD Image. Selectați imaginea ISO pe care vreți să o scrieți pe stick-ul USB. Când sunteți gata, apăsați pe Start și așteptați. Procesul este mai lung decât cu Yumi.
Cum creăm un stick USB bootabil cu Etcher
Etcher poate fi instalat atât pe Linux, cât și pe MacOS sau Windows, spre deosebire de primele două aplicații. Ca imagini suportă: img, iso, zip, bz2, dmg, dsk, etch, gz, hddimg, raw, rpi-sdimg, sdcard sau chiar xz . Aceste prime aspecte o face – din punctul meu de vedere – aplicația preferată. Doar selectați imaginea dorită, stick-ul USB sau cardul SD / MicroSD pe care doriți să scrieți imaginea, apoi apăsați pe butonul Flash. Este atât de simplu!
Care este aplicația voastră preferată pentru a crea un stick USB bootabil și de ce? Bine-nțeles că mai există aplicații cu care puteți crea stick-uri USB bootabile, ne puteți scrie despre ele în secțiunea comentarii.