Tutorial – Cum adaugam Google Drive pe Linux

Deoarece nu există o aplicație creată de Google pentru utilizatorii de Google Drive pe Linux, va trebui să folosim o aplicație 3rd party. Fie că folosiți Ubuntu sau oricare altă distribuție Linux, în acest tutorial ne vom folosi de Gnome Control Center sau alte aplicații gratuite sau plătite.

Pentru a instala Gnome Control Center pe Ubuntu 16.04 LTS (Long Term Support) spre exemplu, trebuie să deschideți terminalul și să scrieți următoarea comandă: sudo apt install gnome-control-center gnome-online-accounts urmată de tasta Enter. Tastați apoi parola contului, apăsați pe Y și așteptați ca aplicația să se instaleze.

Google Drive pe Linux

Dacă setările pentru Gnome Desktop sunt ascunse (de regulă pe desktop-urile Xfce sau MATE), le puteți face vizibile rulând următoarea comandă în terminal: XDG_CURRENT_DESKTOP=GNOME gnome-control-center .

Din Setări selectați Online accounts și adăugați contul Google Drive pe care doriți să îl vedeți în Linux.

Alte aplicații pentru Google Drive pe Linux

Dacă preferați să folosiți o altă aplicație pentru a adăuga Google Dive pe Linux, puteți încerca Google Drive OCamlFUSE . Aplicația este funcțională pe Ubuntu (Xubuntu, Ubuntu MATE, Lubuntu, etc.) sau Linux Mint (Xfce, MATE). Pentru a instala OCamIFUSE trebuie să rulați următoarele comenzi în terminal:

sudo add-apt-repository ppa:alessandro-strada/ppa
sudo apt update
sudo apt install google-drive-ocamlfuse

sau direct următoarea comandă

sudo add-apt-repository ppa:alessandro-strada/ppa && sudo apt update && sudo apt install google-drive-ocamlfuse

urmată de tasta Enter.

După instalarea aplicației rulați următoarea comandă google-drive-ocamlfuse în Terminal. Se va deschide o nouă pagină în browserul prestabilit, unde OCamIFUSE va cere permisiunea de acces la contul Google Drive. Va fi necesar apoi să creați un dosar gol – GoogleDrive spre exemplu – în directorul rădăcină a sistemului de operare. Presupunând că aceasta este denumirea dosarului din Linux folosind comanda google-drive-ocamlfuse ~/GoogleDrive vom adăuga toate fișierele în acest dosar.

Din meniu va fi necesar să mergeți la Session and startup -> Application Autostart și să adaăgați următoarea comandă Xfce: launch sau MATE: launch .

Bine-nțeles că există și o aplicație plătită pentru Google Drive pe Linux, ce costă numai $4.99. Mă refer aici la overGrive , aplicație ce poate fi instalată pe următoarele distribuții: Ubuntu, Debian, Mint, Raspbian, Elementary, Deepin, CentOS, Fedora, openSUSE, Arch și Manjaro.

Dacă mai știți și alte aplicații care pot sincroniza datele din Google Drive pe Linux, nu ezitați să ne scrieți în secțiunea de comentarii. Pentru alte articole pentru sistemul de operare Linux, accesați acest link.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.