Turcii au restricționat accesul utilizatorilor la Tor și la serviciile VPN

În încercarea lor disperată de a cenzura internetul, autoritățile din Turcia au interzis și TOR – The Onion Router (după Facebook, Twitter și WhatsApp), un browser de internet ce folosește un tunel pentru a anonimiza traficul și a depăși restricțiile.

Cei de la Turkey Blocks scriu un articol frumos și elaborat despre asta, aici. Se pare că distinsul Recep Erdogan, luând exemplul democrației din cinstita Republică Populară Chineză, a considerat că cenzurarea internetului va permite o mai bună răspândire a propagandei guvernamentale.

Problema reală era că deși rețelele sociale au fost deja interzise, cei mai mulți foloseau proxy sau tunele pentru a le accesa, astfel că și aceste servicii au fost interzise. Banarea Tor a început pe 18 decembrie, dar se pare că astăzi s-a extins deja în toată țara.

Acest Baiazid al Turciei are impresia că refuzând oamenilor accesul la informația, va reuși să-i îndobitocească, dar e greu să ții în întuneric pe cineva care e obișnuit să se informeze. Cine știe, poate mai împușcă pe cine nu trebuie și își umflă și Vladimir Putin mușchii puțin mai tare.

 

Posted in

Razvan

Salahor IT, blogger amator, hater de ocazie, bucătar de garsonieră, fan Linux, băutor de cafea, workaholic ambițios.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.