Autoritățile din Turcia blocheaza Wikipedia

După ce în trecut autoritățile Turciei au blocat Facebook, Twitter și WhatsApp, a venit rândul platformei Wikipedia fără a da vreun motiv anume. Potrivit presei din Turcia, autoritățile din Turcia blocheaza Wikipedia după ce ar fi cerut celor de la Wikipedia să elimine conținutul redactat de către cei care „susțin terorismul“.

Conform grupului de monitorizare Turkey Blocks, Wikipedia nu a mai putut fi accesat începând cu data de 28 Aprilie 2017, ora 08:00 (05:00 GMT). Niciuna dintre paginile Wikipedia nu a putut fi accesată fără a folosi o conexiune de tip VPN (rețea privată virtuală sau Virtual Private Network).

În urma analizei tehnice și a considerațiilor legale în baza Legii nr. 5651 (lege ce guvernează internetul), a fost luată o măsură administrativă pentru acest site“, a declarat Autoritatea Tehnologiilor Informaționale și de Comunicații din Turcia.

Cotidianul Hurriyet  a susținut că s-a solicitat Wikipedia eliminarea conținutului anumitor autori pe care autoritățile din Turcia îi acuză că sprijină terorismul și leagă Turcia de grupările teroriste. Cum Wikipedia nu a răspuns cererilor autorităților turcești, s-a impus această măsură. Deoarece ordinul este provizoriu, acesta va trebui să fie susținut de o hotărâre judecătorească în zilele următoare.

Deși Turcia blocheaza Wikipedia, guvernul turc a negat cenzurarea internetului, de cele mai multe ori dând vina pe întreruperile cauzate de utilizarea excesivă a serviciilor internet după evenimente majore.

Nu este prima dată când Wikipedia se confruntă cu cenzură, aceasta având o interdicție temporară și în Rusia, iar în China având parte de întreruperi repetate. Dacă am ajuns să ni se ia și dreptul la internet și informație, nu știu sigur încotro ne îndreptăm.

Posted in

Daniel

Senior tester înrăit de aplicații (iOS, Android sau web based); scriitor, grafician și programator de ocazie; senior salahor IT - sper că ne vom împrietenii uşor și că-ți vor plăcea articolele TechZip.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.