Experții ruși în securitate cibernetică atenționează utilizatorii cu privire la o serie de atacuri coordonate de la distanță, atacuri malware asupra ATM-urilor. Atacurile au făcut grupuri de mașini de tip ATB să elibereze simultan numerar. Procesul este cunoscut și sub numele de „touchless jackpotting“. Mașinile nu au fost alterate fizic.
Printre țările afectate se numără: Armenia, Estonia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania și Marea Britanie. Group IB a refuzat să numească băncile afectate.
Dmitriy Volkov din cadrul Group IB a declarat „Am văzut astfel de atacuri în Rusia îmcepând cu 2013“. Un astfel de atac ar putea aduce autorilor până la $400 000 dintr-o singură lovitură. „Amenințarea este critică. Atacatorii obțin acces la rețeaua internă a băncilor și la sistemele de informații critice. Acestea le permite să jefuiască banca“.
Alte două companii, Diebold Nixorf și NCR Group – ambele producătoare de mașini de numerare – au declarat pentru Reuters că au cunoștință de această amenințare.
Deși „skimming-ul“ – folosirea de hardware pentru a fura informațiile cardurilor – este mai frecvent, un raport recent al Europei a avertizat cu privire la creșterea malware-ului legat de mașinile de numerar.
Expertul în securitate cibernetică, Prof. Alan Woodward a declarat „Noua metodă se realizează prin obținerea accesului la sistemele centrale ale băncilor și infectarea unor comunități întregi de ATM-uri simultan, ceea ce duce la creșterea valorii care poate fi furată într-un interval de timp scurt […] Metoda clasică de a rezolva o infracțiune de natură financiară este de a urmări banii, însă când nu se mai poate face acest lucru, este foarte greu de aflat cine se află în spatele infracțiunii, chiar dacă dovezile sugerează că este vorba despre un număr limitat de grupuri care au început să comită astfel de infracțiuni“.
Deși acest gen de infracțiune nu a ajuns încă în România, este bine să știm de ea.