Pe când posturile de televiziune vor difuza filme precum „Saw“, „Halloween“, „The Shining“ sau mai știu eu ce… realitatea ne poate speria mai mult decât credem. Mai ales când cel mai înspâimântător lucru ne arată cât de vulnerabili suntem la lucrurile rele.
Poate fi chiar înfiorător să aflii ceea ce îți trimit persoanele necunoscute prin e-mail – de la mici viruși ransomware, până la căderea internetului propriu zis. Asta poate fi chiar mai înspăimântător decât Linda Blair atunci când își întoarce capul la 360 de grade în filmul „Exorcistul“.
Am zis să păstrez tema de Halloween, că tocmai ce a trecut și să mai trag câteva semnale de alarmă referitoare la protecția datelor voastre. Am făcut un mic top referitor la cele mai mari atacuri cibernetice până în prezent.
Viruși de tip ransomware
Aceștia au circulat pe internet de ceva vreme, însă cel mai mult au atras atenția atunci când hackerii s-au infiltrat într-un sistem al unui spital din Los Angeles, criptând fișiere și cerând 3,4 milioane de dolari pentru decriptare. Centrul Medical Hollywood Presbyterian a fost ținut în loc pentru trei săptămâni înainte de a plăti 17 000 dolari. Alte paisprezece spitale au căzut victimă unor astfel de amenințări.
Cea mai bună protecție împotriva virușilor de tip ransomware este următoarea: backup-uri frecvente pe un dispozitiv ce stă marea majoritate a timpului offline.
Vibratorul hack-uit
Știu că pare amuzant ceea ce am scris, dar da… s-a întâmplat și asta. Mă refer aici la vibratorul We-Vibe 4 Plus. Jucăria sexuală fabricată de Standard Innovation, împerecheată prin bluetooth cu un dispozitiv mobil inteligent permitea partenerului să controleze senzația de oriunde. Doi hackeri – followr și g0ldfisk – au demonstrat cum pot prelua controlul asupra dispozitivului.
Nu are sens să vorbim despre hack-urile politice, nu-s acel gen de persoană… dar s-au întâmplat și d-astea anul acesta .
Hack-ul Yahoo
Singurul hack care nu putea veni într-un moment mai inoportun decât atunci când Verizon tocmai fusese de acord să cumpere Yahoo-ul cu 4,8 miliarde de dolari. Respectiva încălcare a securității Yahoo a afectat peste 500 de milioane de utilizatori.
Atacul asupra Dyn
După cum spunea și Răzvan aici… a fost un atac de tip DDoS – Distributed Denial of Service – și se pare că a îngenunchiat jumătate din lumea internetului.
Vă mai simțiți în siguranță citind toate aceste atacuri cibernetice? Am spus-o și o s-o mai repet: oricât de precauți am fi, niciodată nu o să fim protejați 100%. Încă mă întorc la al doilea exemplu și mă pufnește râsul. Serios? De ce ai hack-ui un vibrator? 😆 Care a fost hack-ul vostru preferat de anul acesta? (credit foto)