SSD-ul – cel mai bun upgrade pe care îl poți face calculatorului vechi

Din punctul meu de vedere, niciun calculator sau laptop, fie el performant sau vechi, nu merită să mai folosească HDD-uri obișnuite. În ultimele luni SSD-urile s-au ieftinit iar prețurile au ajuns să fie sub 1 leu pe Giga.

În ultima perioadă am tot upgradat laptopuri, am montat SSD-uri chiar și pe sisteme vechi, cu Intel Core 2 Duo sau AMD Athlon, iar plusul de performanță chiar este sesizabil.

Eu aș proceda în felul următor.

Upgrade laptop:

În cazul în care cantitatea de date utilizată este sub 240 GB, recomandarea mea este să se înlocuiască complet HDD-ul obișnuit cu un SSD 240 GB. Dacă e nevoie, HDD-ul rămas poate fi transformat într-un HDD extern, folosind un rack extern (atenție să achiziționați rack USB 3.0). Eu am acasă unul ca ăsta și sunt foarte mulțumit de el.

În situația în care cantitatea de date este mai mare decât capacitatea SSD-ului, iar laptopul are în prezent unitate optică, e nevoie să se achiziționeze un caddy, în care se va monta vechi-ul HDD, in locul DVD-ROM-ului. Atenție la grosime, trebuie să vă documentați puțin să vedeți care caddy e compatibil cu modelul de laptop.

În acest scenariu, SSD-ul va fi conectat direct pe portul SATA, in locul HDD-ului obișnuit, iar HDD-ul se va monta în caddy.

Upgrade desktop:

În cazul desktopurilor, lucrurile sunt mult mai simple. Cel mai bine este să se achiziționeze un SSD de 240 GB (sau mai mare) și să se folosească HDD-ul obișnuit ca mediu de stocare. Pe lângă SSD, este nevoie să se achiziționeze, cel mai probabil, un cablu suplimentar SATA și unul Molex.

Prețuri SSD 240 GB sub 200 RON:

Prețuri caddy:

Nu am menționat nimic legat de partea software în acest articol. Dacă este vorba de sistemul de acasă, recomandarea mea este să se instaleze Windows 10 Pro curat pe SSD, după ce se face backup pe un mediu extern. Datele se pot clona pe noul SSD, dar în urma procesului pot apărea anumite probleme care să necesite abilități mai avansate.

Dacă se dorește, putem crea un tutorial legat de cum se clonează un HDD pe un altul.

Eu am acasă două laptopuri mai vechi pe care le-am dat părinților și de când le-am montat SSD-uri, parcă le-am readus la viață. Bine, ai mei înafară de browsing și citit emailuri din când în când nu fac altceva.

La cat de mult s-au ieftinit componentele hardware, e chiar o afacere sa iti faci un upgrade.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.