Salut, astăzi o să fac un minireview aplicației Speccy, dezvoltată de Piriform, echipa din spatele CCleaner.
Speccy este un utilitar util, care se poate descărca gratuit de pe siteul producătorului și oferă informații atât despre componentele hardware cât și software ale calculatorului sau laptopului pe care a fost instalat.
Aplicația este disponibilă în două variante, instalabilă sau portabilă, adică ce se rulează din arhivă, fără instalare.
Utilitarul are o interfață simplă și intuitivă și oferă informațiile pe categorii. La rulare, durează puțin până descoperă componentele hardware și software.
În partea stângă afișează componentele, iar dacă faceți click pe ele, în dreapta apar informații despre ce s-a selectat în stânga.
Cuprins
Summary:
La summary se afișează în partea dreaptă toate componentele sistemului: sistem de operare, procesor, memorie RAM, placa de baza, placa grafica, spatiu de stocare, unitate optica și audio.
Operating system:
La rubrica operating system sunt afișate informații despre sistemul de operare, cheia de licență a Windows-ului, dacă e activat UAC-ul sau nu, soluția antivirus instalată, framework-urile instalate, versiunea de Internet Explorer
CPU:
La rubrica CPU se afișează informații hardware despre procesor, cum ar fi: core-uri, număr de thread-uri, model, temperatura pe fiecare core și alte informații tehnice ce nu sunt neapărat de prea mult ajutor.
RAM:
La categoria RAM, sunt afisate câte sloturi de RAM sunt disponibile și câte sunt folosite, tipul memoriei, dimensiunea memoriei, frecvența și procentul de memorie RAM ocupată.
Motherboard:
La rubrica motherboard se găsesc informații despre placa de bază: producătorul, modelul, versiunea, temperatura curentă a sistemului, BIOS și informații despre PCI.
Graphics:
Rubrica graphics conține informații despre display șu placa grafică (video): numele displayului, rezoluția, frecvența, producătorul și modelul plăcii de bază, frecvența, temperatura, voltajul plăcii și alte informații.
Storage:
La storage sunt afișate informații despre memorie: numele și producătorul memoriei, specificațiile tehnice, status-ul hard disk-ului și informații despre partiții.
Optical drive:
La această rubrică se găsesc informații despre unitatea optică și funcționalitățile ei.
Audio:
La această categorie se pot citi informații despre placa de sunet.
Peripherals:
Aici se afișează informații despre periferice: touchpad, tastatură, webcam, imprimantă fizică sau virtuală și alte periferice conectate.
Network:
Aici sunt afișate informații despre rețea: numele producătorului plăcii de rețea, adresele IP, numele calculatorului, rețelele wireless disponibile și informații despre ele, adresele interfețelor de rețea, dacă e RDP pornit sau nu și câteva alte lucruri.
Alte funcționalități:
Pe lângă informațiile scrise mai sus, aplicația permite selectarea și copierea câmpurilor de interes, exportarea conținutului într-un fișier text sau într-un XML, crearea unui snapshot sub formatul .speccy,
Aplicația consumă resurse destul de puține și se comportă bine, nu are buguri evidente. În momentul conectării unor noi dispozitive, aplicația vede noile componente fără să fie nevoie de refresh.
Opinie personală:
Aplicația e foarte bună când vrei să vezi informații detaliate despre componentele sistemului. E mai simplu să rulezi un progrămel decât să desfaci laptopul sau calculatorul.
Nu știu cum măsoară temperatura procesorului, dar sigur procesorul meu nu avea peste 100 de grade Celsius în timpul testării aplicației.