Se poate instala Linux pe tabletele ce vin cu Windows 10 preinstalat?

Prin luna Mai a anului trecut am achiziționat o tabletă ce avea Windows 10 Home preinstalat, este vorba despre tab-laptopul meu Acer Switch One 10 SW1-011019W7 , care între timp a trecut prin multe transformari… în prezent fiind un MacBook. Încă de când am achiziționat tableta nu am fost încântat de faptul că sistemul de operare era pe 32 biți și pentru că avea doar 2 GB RAM. Nici spațiul disponibil de stocare de 64 GB nu a ajuns să mă mai mulțumească o dată cu trecerea timpului, motiv pentru care i-am adăugat un card de memorie de 128 GB la un moment dat, dar care acum este folosit ca mediu de stocare pentru un aparat foto.

Se poate instala Linux pe tabletele ce vin cu Windows 10 preinstalat?

Da, se poate… dar cu foarte mare răbdare, grijă și pregătire.

linux mint cinnamon on acer switch one 10 sw1-011-19w7
linux mint cinnamon on acer switch one 10 sw1-011-19w7

Se merită să instalăm Linux pe astfel de dispozitive?

Voi fi cât se poate de sincer și voi răspunde că nu se prea merită. Probabil o să mă întrebați de ce nu se merită, iar răspunsul meu ar fi simplu, scurt și la obiect: multe dintre tabletele noi nu vin cu drivere și pentru Linux… și chiar dacă există vreun Dorel Master of Linux care a încercat el să emuleze sau să rescrie driverul pentru Linux, șansele sunt foarte mici ca acel driver să funcționeze fără defecte.

Părere personală

Nu vă instalați Linux pe astfel de tablete, decât dacă o faceți de dragul științei – așa cum o facem eu și Răzvan. Dacă chiar vreți, vă vom îndruma într-un tutorial viitor pentru a face asta. Momentan mai testez câteva chestii pe Mint-ul instalat pe tabletă, apoi o să revin cu tutorialul respectiv.

Cât de interesați ați fi să instalați Linux pe tabletele ce vin cu sistemul Windows 10 preinstalat, și de ce l-ați prefera pe acesta în locul sistemului de operare Windows 10? Lăsați-ne părerea voastră în rubrica de comentarii.

3 Comments


  1. Eu as vrea sa pun linux mint pe o tableta hp care acum are windows 10 si se misca uneori mai greu. Am incercat sa instalez prin bootare dar nu merge.

    Reply

    1. Este un mic catch sa-l faci sa booteze. Sa-mi spui modelul de tableta HP, te rog. Sa verific si eu daca merge instalarea pe ea. Asteapta zilele astea tutorialul, pentru ca este work in progress.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.