Rușii adoptă Sailfish OS. Scurt istoric despre Sailfish OS, MeeGo și Jolla

Distinșii tovarăși ruși au hotărât ca toate departamentele guvernamentale să folosească dispozitive cu Sailfish OS, un sistem de operare creat de Jolla, o companie finlandeză unde s-au strâns foștii angajați Nokia.

Autoritățile de la Kremlin, speriate că dacă folosesc Android îi spionează americanii, au îmbrățișat cu mult entuziasm sistemul de operare creat de Jolla. De asemenea, rușii vor crea o echipă de programatori care va ajuta la securizarea sistemului de operare.

Finlandezii încearcă să convingă și Africa de Sud, China și alte țări din grupul BRICS să folosească sistemul lor de operare.

Scurt istoric: Jolla, Sailfish OS, MeeGo și divizia de Linux de la Nokia

Pentru că i-am urmărit și la un moment dat am vrut să-mi cumpăr și eu un telefon Jolla ce rulează Sailfish OS, am să vă spun câteva lucruri despre sistemul de operare creat de finlandezi.

Pe când divizia de telefoane mobile a fost preluată de Microsoft, programatorii ce dezvoltau MeeGo sau Maemo, sistemul de operare Linux based al Nokia ce a apărut după Symbian, au cumpărat Linux-ul ăsta mobil la care lucrau cu 1$ de la Nokia și au continuat dezvoltarea lui.

Inițial, MeeGo folosea pachete .deb (formatul tradițional Debian), dar Sailfish OS a adoptat pachetele .rpm (formatul traditional RedHat). Pentru că Jolla nu a reușit să convingă marii producători de aplicații să facă software și pentru platforma lor, iar aplicațiile Jolla și cele dezvoltate de comunitate nu erau suficiente, s-a adăugat suport pentru aplicațiile Android.

Dar nu mă înțelegeți gresit, aplicațiile Android care rulează pe Jolla sunt emulate, adică deși merg, nu au aceeași fluiditate ca și cum ar avea suport nativ. Plus că nu merg nici toate funcționalitățile.

Partea tare la telefoanele Jolla este că au capacul din spatele carcasei interschimbabil. Se pot cumpăra diverse modele de capace, care prin chip-ul de NFC fac ca și tema sistemului de operare să se schimbe, în funcție de design-ul ales. Adică poți transforma telefonul într-unul de office foarte simplu.

Interfața este și ea puțin diferită de Android, meniul seamănă mai degrabă cu unul de Nokia. Pulley Menu (că așa se cheamă meniul) se folosește scrollând doar în jos și în sus, practic totul este pe o pagină lungă (ca un papirus, dacă vreți) și sunt o grămadă de gestures setate, pentru o interacțiune mai ușoară cu telefonul.

Sailfish OS este open-source, dar interfața grafică este proprietară Jolla, adică, din punct de vedere al licențierii totul e ca la Android.

Problema cu telefoanele Jolla este că vin cu specificații tehnice medii, dar telefonul costă cât un terminal mobil high-end. Povestea din spate este foarte mișto, telefonul miroase a Nokia, dar cine dă o căruță de bani pentru un telefon de acum 2-3 ani, care încă nu are toate aplicațiile de care are lumea nevoie?

Sailfish OS o să aibă aceeași problemă pe care o are Windows Phone. O să fie instalat pe un număr redus de telefoane, deci marii producători de aplicații o să o ignore. Nu ai aplicații, nu ai useri. Nu ai useri, nu ai aplicații. Și deja s-a creat un cerc vicios.

Păcat, pe vremea când Nokia făcea telefoanele alea care dacă picau din buzunar rupeau asfaltul, nu se gândea nimeni că o să apară Android-ul. Cred că dacă o țineau pe Linux, Nokia era Samsungul de azi, iar MeeGo sau un sistem de operare derivat, făceau Android-ul inutil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.