România, codașă la numărul de specialisti IT

Potrivit Capital.ro, doar 1.9% din totalul angajațiilor din România sunt specialiști IT&C (tehnologia informației și a comunicațiilor).

Media europeană a specialiștilor IT este undeva pe la 3.5%, iar topul arată așa: Finlanda (6,5%), Suedia (6,1%), Olanda şi Marea Britanie (ambele cu 5%), Luxemburg (4,6%), Estonia (4,4%), Italia (2,5%), Spania (2,4%), Bulgaria şi Portugalia (ambele cu 2,3%), Cipru şi Letonia (ambele cu 2,2%), Lituania (2,1%), România (1,9%) și Grecia (1,2%).

E ironic, noi chiar avem impresia că suntem un popor care se pricepe la calculatoare, politică și fotbal. Cel puțin la calculatoare pretindem că suntem înzestrați nativ, în fiecare scară de bloc se găsește măcar un Gigel care să știe să instaleze Windows-ul și să pirateze Game of Thrones, noul serial despre care vorbește toată lumea, dar absolut toată lumea, la muncă.

La nivelul UE, 83,9% din IT-iștilor sunt bărbați, iar peste 60% dintre ei au studii superioare. Anul trecut, 1,54 milioane de persoane lucrau în Marea Britanie, 1,47 milioane în Germania și 0,95 milioane în Franța, adică peste jumătate din angăjații din IT munceau în aceste 3 state.

Mă așteptam ca Grecii să fie codașii Europei, că ăia sunt în mare parte niște nebuni care încă se roagă la Zeus și au impresia că ei sunt demizei și că lor li se cuvin lucruri. Dar țara cu cea mai mare viteză medie de internet din Europa să fie codașă la numărul de angajați în IT… Nașpa.

România, codașă la numărul de angajați în IT

2 Comments


  1. A zis Dorel să-i dai înapoi stick-ul cu Uindăus 10, pentru că e original.

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.