România se află în top 25-ul țărilor cu un nivel ridicat al pirateriei online

Surprinzător sau nu, românii nu sunt zeii pirateriei. Or fi destui ce piratează Game of Thrones, Vikings, sau Westworld, dar nu atât de mulți pe cât m-aș fi așteptat eu.

Cei de la news.ro au descoperit o analiză creată de MUSO, care măsoară gradul de accesare al trackerelor de torente. Ei bine, se pare că România e printe top 25 al țărilor cu cea mai dezvoltată piraterie.

În capul listei se află Statele Unite, Rusia și India, dar e firesc, având în vedere că au și foarte mulți locuitori. Pentru a efectua și un studiu cât mai relevant, cei de la MUSO au întocmit un clasament în funcție de numărul mediu de vizite pe utilizator, dintr-o anumită țară.

În cel de-al doilea top, primii sunt Letonia, Bulgaria și Estonia, iar România este abia pe locul 25, între Polonia (locul 24) și Rusia (locul 26).

România are o medie de 28.86 de accesări per utilizator, față de 66.84 cât are Bulgaria.

Nu prea înțeleg cum exact este măsurată pirateria, dar cred că analiza asta nu e exactă. Sigur, avem foarte mulți cu WC în curte și fără apă caldă, pentru care internetul e sinonim cu Facebook-ul, dar avem și pirați ai internetului care nu au dat niciodată bani pe un CD sau DVD legitim, iar aceștia ar mai înclina balanța.

De asemenea, luând în considerare că la noi nu prea există sancțiuni, utilizatorii de rând care piratează sunt de cele mai multe ori, iar internetul este unul de top. Știu, știu, Poliția română duce o luptă asiduă împotriva pirateriei. Englezii, de exemplu, lucrează la legi anti piraterie, iar la ei ISP-iștii încearcă să educe utilizatorii să nu mai pirateze.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.