Recenzie – Personal Cloud Storage de la Western Digital (WDBVXC0020HWT-EESN)

Sunt un adevărat vânător al promoțiilor, și nu am putut rezista când am văzut că Personal Cloud Storage WD My Home WDBVXC0020HWT-EESN este la ofertă. Ce-i drept, pusesem pe lista de dorințe de foarte mult timp așa ceva, deși mă gândisem inițial la un Synology, dar știind că de regulă Synology-urile nu vin și cu hard disk – m-ar fi dus la mai mult decât o soluție ușor de implementat. Zis și făcut, dau comandă și primesc mesaj că în maxim 2 zile va fi livrat. Nu știu la ce preț o să-l găsiți voi acum, dar eu am reușit să-l iau cu 619,99 RON. La o zi după ce am dat eu comanda, prețul a crescut la 699,99 RON. Am văzut că la Cel.ro același produs are prețul de 769 RON la momentul în care scriu eu această recenzie.

După ce am testat NAS-ul pentru câteva zile, m-am convins că trebuie să-l păstrez. Aplicația de sincronizare pentru iOS și Android este ușor de folosit. Aplicația pentru desktop este la fel de bună, numai că nu am reușit să fac încă un sync al fișierelor de pe desktop de nicio culoare. Încă monitorizez și mă documentez asupra problemei.

Personal Cloud Storage de la Western Digital (WDBVXC0020HWT-EESN)

Părți negative ale WDBVXC0020HWT descoperite până acum:

 • dacă sincronizarea fișierelor se face prin browser, mărimea maximă a fișierului importat nu poate depăși mai mult de 5 GB. Prin intermediul aplicației pentru desktop am reușit să urc un fișier ce avea aproape 12 GB.
 • Capacitatea este doar de un singur hard disk de 2 TB. Aș pune unul de 4 TB sau mai mare, dar asta ar însemna să pierd garanția produsului. Pe viitor mă gândesc și la varianta cu 2 hard disk-uri (probabil în RAID-1 – mirrored), și implicit o capacitate mai mare.
 • PIN doar de 4 cifre, fără posibilitatea folosirii de caractere. Un minim de 6 cifre ar fi fost ideal.
 • Nu se poate aloca utilizatorilor un anumit numar de GB de pe mediul de stocare. Dacă gigel@techzip.ro are 1 TB de manele pe care le urcă în mediul de stocare cloud, iar daniel@techzip.ro este proprietarul soluției de backup – daniel@techzip.ro nu poate controla spațiul de stocare a lui Gigel.

Părți pozitive ale WDBVXC0020HWT descoperite până acum:

 • am toate pozele de pe dispozitivele mobile în propriul cloud. Pot accesa pozele și fișierele urcate pe cloud de oriunde fie prin intermediul aplicațiilor menționate mai sus, fie prin intermediul browserului.
 • Am observat că streaming-ul de pe WDBVXC0020HWT funcționează perfect către Chromecast. În prezent folosesc un Chromecast 2.
 • La nevoie, tot prin intermediul aplicației puteți da restart sau puteți închide soluția de backup.
 • Securizare a accesului la aplicația de pe mobil prin intermediul unui PIN de 4 caractere.
 • Creare de utilizatori noi prin intermediul adreselor de e-mail. gigel@techzip.ro nu are acces la datele lui dorel@techzip.ro, și nici proprietarul (să presupunem că este daniel@techzip.ro) nu are acces la fișierele celorlalți utilizatori.
 • O dată șters un utilizator, se șterg și toate datele de pe mediul de stocare al acestuia (deci gigel@techzip.ro – îmi pare rău de manelele și pornoșagurile tale).
 • Pe propria rețea există și un fileserver Public ce poate fi accesat fie prin hostname, fie prin IP. (vezi poza de mai jos)

fileserver public - Western Digital (WDBVXC0020HWT-EESN)

Mai jos aveți un video demonstrativ cu aplicația de sincronizare de pe dispozitivele mobile (aici m-am folosit de aplicația Android, având deja un backup făcut pentru dispozitivele cu iOS). Mai multe poze cu soluția de backup puteți găsi aici.

Cuvinte de încheiere despre Personal Cloud Storage-ul de la Western Digital (WDBVXC0020HWT-EESN)

Este o investiție bună dacă faceți foarte multe poze sau filmulețe cu mobilul și doriți să aveți o soluție de backup in-house. Puteți fie să intrați pe routerul principal și să îi rezervați o adresă IP după MAC, fie să căutați IP-ul soluției de backup cu Advanced IP Scanner. Voi ce ați alege între Synology și Personal Cloud Storage WD My Home WDBVXC0020HWT-EESN ? Ce soluție de backup credeți că vi se potrivește cel mai bine?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.