Recenzie a routerului Asus RT-N18U

Până nu de mult eram fan TP-Link, dar m-am ‘specializat’ mai apoi pe routere Asus – după ce am avut o cerere de a configura un router pentru un patron de local. Cerința acestuia a fost simplă: “Vreau ca toți clienții care se folosesc de rețeaua mea wireless, să dea Like paginii localului de pe Facebook”. A doua condiție a fost să mă încadrez în bugetul alocat de către client.

Temă de gândire și căutare, eram familiarizat cu principiul de login și apoi Like paginii de Facebook pentru a dispune de conexiune wireless gratuită – dar niciodată nu mi-am bătut capul să aflu cum de este posibil așa ceva. Am ajuns deci pe Facebook, la pagina de răspunsuri: ce routere suportă Facebook Wi-Fi? Am căutat la furnizorul meu de componente și periferice pentru calculatoare și m-am oprit la Asus RT-N18U, deoarece mă încadram în buget și părea un router mid-range. Nici chiar ultima râșniță și nici chiar un router mult prea profesionist – de să mă pierd în setările lui.

Asus RT-N18U fata

Este totuși un catch, pentru ca nu doar cumperi un astfel de router și gata – poți activa Facebook Wi-Fi, ci trebuie să intri pe pagina producătorului și să cauți printre toate firmware-urile, unul care suportă Facebook Login și Wi-Fi. În prezent, ultima versiune de firmware ce suportă Facebook Wi-Fi este 3.0.0.4.380.7743 (și o să revin în viitorul apropiat cu un tutorial despre actualizarea firmware-ului și configurarea pentru Facebook Wi-Fi). Dacă nu aveți nevoie de Facebook Wi-Fi, o să enumăr câteva dintre funcțiile routerului, care m-au convins să îl achiziționez și să-l folosesc și eu mai apoi ca un end user device.

Asus RT-N18U port USB 3.0

Părți pozitive ale routerului Asus RT-N18U

  • 2 porturi USB: unul pe protocolul 2.0, iar celălalt pe protocolul 3.0. Portul USB 2.0 poate fi folosit cu un modem 3G drept conexiune de fail-over sau ca un print server – dacă aveți o imprimantă ce nu suportă decât conectare prin USB. Portul USB 3.0 poate fi folosit cu un hard disk extern drept file-server. Și la partea cu file-serverul este o șmecherie pe care o voi împărtăși cu voi într-un alt articol / tutorial.
  • puteți să vă creați un server VPN căruia îi puteți aloca maxim 30 de IP-uri și un număr de maxim 16 utilizatori.
  • puteți crea până la maxim 3 rețele de vizitatori (Guest) diferite.
  • aveți control parental și manager de trafic. Nu vă mai faceți griji că cei mici pot intra pe website-uri dubioase, atâta timp cât setați cuvintele cheie care să fie restricționate de la acces.
  • am menționat mai devreme ceva despre un server de fișiere. Acesta poate fi transformat chiar și într-un server iTunes. Ascultați melodiile preferate direct de pe hard disk-ul sau stick-ul USB atașat la router.
  • puteți folosi routerul Asus RT-N18U ca server de backup pentru MAC, acesta având funcție pentru Time Machine.

Sunt convins că sunt mult mai multe funcții ale acestuia care-mi scapă acum, dar după ce l-am folosit mai bine de 6 luni – îl recomand. Am simțit diferența de la porturile LAN de 10/100 la conexiunea Gigabit de 10/100/1000 .

Asus RT-N18U spate

Părți negative ale Asusului RT-N18U

  • amplasarea porturilor USB, unul în față și celălalt în spate.

Voi ce router folosiți și ce anume dintre funcțiile acestuia le găsiți folositoare?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.