Recenta mea întâmplare cu routerele Asus

De când am cumpărat primul router Asus, respectiv Asus RT-N18U am renunțat definitiv la TP-Link-uri. De atunci, orice rețea am fost nevoit să fac, am mers pe routerele Asus. Chiar și la vila mea din Ferentari tot routere Asus am pus.

Revenind însă la ultima mea întâmplare cu un router Asus, la o lucrare – mai exact la un apartament de două camere (apartament de aproximativ 50 mp) – tot apăreau probleme de rețea, mai exact exista internet numai în camera principală ce ducea până maxim în hol și bucătărie, dar nu și în dormitor sau în baie.

Cum am prins o reducere substanțială la Emag, am achiziționat clientului 2 routere Asus după cum urmează: un Asus AC1200G Plus, Dual-Band, Gigabit și un Asus RT-N12-D1 . Primul l-am ales pentru că era giabit și suporta atât rețea de 2,4 GHz, cât și rețea de 5 GHz, iar pe al doilea aveam să îl setez ca repeater.

Ajung deci acasă la client, îi dau factura și garanția, scot produsele din țiplă (erau noi, sau cel puțin așa credeam). Setez routerul principal cu tot ce trebuie și scanând rețeaua decid unde este bine să punem repeater-ul. Mă apuc să îl configurez și pe cel din urmă și apoi fac câteva teste de rețea – întâi pe cel principal, apoi pe repeater. Nu cred că exagerez când spun că totul a durat maxim 5 minute.

La un abonament de 300 MBps de la RDS, testele duceau can la 91 MBps upload și download pe routerul principal și undeva la jumătate sau chiar o treime – pe repeater.

Din reflex, când am astfel de solicitări – pun același nume la rețea (SSID) și aceeași parolă, pentru a se comuta telefonul mobil pe rețeaua cea mai apropiată. Nu vă spun că mă încălțasem să plec și clientul îmi spune că nu îi mai funcționează internetul în dormitor. Apucase să conecteze televizorul inteligent la rețeaua wireless de pe repeater.

Mă descalț frumușel și testez și eu pe mobil. Într-adevăr nu se încărca nicio pagină. Mă conectez pe router și văd că scrie că routerul principal este deconectat. Mă conectez pe routerul principal și văd că ambele rețele emit.

Mai durează aproximativ 5 minute de reporniri ale routerelor după care a funcționat rețeaua și mă gândesc că e momentul să plec acasă acum că totul funcționează. Dar ce să vezi? Cât am mai stat noi de vorbă, repeater-ul iar nu dădea net. Intru iar pe ambele routere, aceleași concluzii.

Pentru a-mi da seama ce se întâmplă cu adevărat, am schimbat numele rețelelor în Test, Test_5G și Test_RPT, cu reconfigurare de la 0. Nu mi-a luat mult să constat faptul că routerul principal – sărăcia aia de Asus 1200G Plus, după aproximativ 5 minute de la configurare nu mai emitea pe frecvența de 2,4 GHz. Reiau testul pentru a confirma că am dreptate și nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că aveam dreptate. Routerul era pocnit!

Drept urmare am completat un formular de retur și garanție pe website-ul Emag, urmând ca luni (asta se întâmpla într-o vineri) să vină curierul să preia produsul defect, să îl ducă la Depanero în garanție șamd.

Din nefericire pentru client, i-am pus înapoi pe poziție vechiul router – un D-Link DIR600 , am luat produsele și m-am dus eu personal la Depanero cu Asusul defect. În prezent, statusul este de reparație în curs, ceea ce nu prea cred că o să se întâmple. Am omis probabil să menționez că după ce am constatat defectul, am făcut și un firmware upgrade, însă fără rezultat pozitiv – problema manifestându-se în continuare.

Aștept deci să văd în cât timp îmi vor da un router nou, pentru că marțea viitoare se face deja o săptămână de când am niște bani blocați și un client nemulțumit, dar nu din vina mea. Nu-mi explic cum un router nou poate să vină defect din fabrică. Sau poate că produsul a fost resigilat? Dar nu-mi place să îi acuz pe cei de la Emag aiurea, deoarece de cele mai multe ori tot ce am cumpărat de la ei a fost mai mult decât bun (vezi NAS Western Digital Home). Poate sunt eu mai ghinionist, deoarece unul dintre routerele Asus RT-N18U mi-a crăpat după 7 luni de folosire (și cred că știu și de la ce a crăpat definitiv, de mi l-au înlocuit cei de la Emag cu unul nou, dar asta într-un alt articol).

Voi ați avut experiențe neplăcute cu routerele Asus? Dacă da, împărtășiți cu noi experiențele voastre, mai jos. Totodată, dacă aveți întrebări cu privire la configurări specifice pentru routerele Asus, sau un sfat… eu-s omul potrivit pentru asta. (Răzvan e fan TP-Link din câte știu eu).

2 Comments


  1. boss,
    am cumparat de la ei cu 500 un motherboard tot Asus. In 2 luni plecam din tara si vroiam sa imi reconfigurez scula din bucati. Am luat doar piesa pusa printre haine. dupa vreo 2 luni, ca aveam si laptop cu mine, ma pun pe treaba … sa vezi belea … nu gaseam nicaieri produsul….. mi l-a gasit un baiat care lucrase la Dell dupa vreo luna pe un site polonez …

    Reply

  2. Și eu am tot un Asus, ăsta, și e decent în măsura în care mi-a luat ceva să îl setez așa cum am vrut eu. Am avut ceva probleme la început cu el, dar cred că au fost de firmware. Adaptoare n-am la el, dar nici n-aș putea să îi laud semnalul…

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.