Ransomware-urile cresc la nivel mondial

În urma unei analize Verizon a aproape 2000 de atacuri, cercetările au dezvăluit că ransomware-urile asupra companiilor din întreaga lume au crescut cu 50% anul trecut.

Conform lui Marc Spitler, senior manager al diviziei de cercetare a securității din cadrul Verizon, creșterea rapidă a numărului de atacuri ransomware era de așteptat deoarece multe grupuri de hacking au adoptat această tactică. Acesta a declarat că „când spunem ransomware, ne referim la cum putem obține cât mai mulți bani per dispozitiv infectat“.

Un raport distinct al celor de la Symantec a constatat că suma medie plătită de către victimele ransomware a crescut la $1000. Darrn Thomson, ofițer șed de tehnologie pentru firma Symantec a declarat că statisticile sale sugerează că aproximativ unul din 133 de mesaje de tip e-mail conține câte o amenințare cibernetică: „acestea vin în documente Word și Excel […] mesaje pe care oamenii le primesc de multe ori pe zi“.

Raportul Verizon a observat deasemenea o schimbare a țintelor atacurilor cibernetice, 61% dintre victime fiind acum firme cu mai puțin de 1000 de angajați.

Vestea bună, conform lui Spitler, este aceea că unele sectoare din industrie ce au fost lovite puternic înainte de atacuri cibernetice de tip ransomware apar acum mai puțin în statistici, ceea ce sugerează că acele sectoare și-au sporit apărarea digitală.

Adesea atacatorii sapă adânc în infrastructura unei companii pentru a găsi baze de date cheie pe care apoi le codează înainte de a solicita răscumpărarea acestora. În cele mai multe cazuri, atașamentele de tip booby-trap ajung la victime prin intermediul e-mail-urilor, acesta fiind principalul mecanism de livrare a ransomware-ului.

Aveți grijă deci ce atașamente deschideți, chiar dacă provin din surse cunoscute. Better safe than sorry, thatțs what we always say! Be safe!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.