În timp ce frunzăream internetul săptămâna trecută, am dat peste un articol pe Myce, care spunea că providerii britanici de internet vor trimite emailuri educaționale către cei care fac piraterie.
Pentru cei ce nu știu cum e la englezi, autoritățile chiar stau cu bocancii pe ISP-iști și nu îi lasă să permită utilizatorilor să acceseze siteuri de piraterie. Toate siteurile mari de torente sunt blocate prin ordin judecătoresc de către ISP-iști, iar la accesarea lor, utilizatorii pot vedea doar faptul că pagina respectivă e banată, alături de o lungă listă de alte siteuri unde e accesul interzis.
Deci în UK, dacă vrei să te simți băiețaș de cartier și să piratezi și tu o Metallică (sau un Guță), ca să setezi piesa ca ringtone pe telefonul mobil, trebuie să folosești un proxy cum e Tor, sau un serviciu de VPN, care să îți permită descărcarea melodiei respective.
Iar acolo, uploaderii de torente pe KickAss Torrents (nu știu ce-i ăsta, dar am auzit la un prieten), The PirateBay (nici ăsta nu știu ce e) sau alte trackere mari sunt condamnați la închisoare, iar unii din ei nici nu au norocul să primească sentințe cu suspendare.
Providerii de internet monitorizează IP-urile celor care folosesc clienți de torente, iar apoi asociază adresele de email cu acele adrese IP și le trimit mailuri, în care îi informează ce consecințe poate avea pirateria și care sunt alternativele legale. Utilizatorii vor primi maximum 4 astfel de emailuri.
Între timp, în România există companii care au Windows, Office și 3 versiuni de AutoCAD crăckuite, pe fiecare stație… Dar România este într-o galaxie paralelă.