Politica de confidențialitate din Windows 10 va fi mai simplă

Marți, cei de la Microsoft au declarat că plănuiesc să simplifice opțiunile de intimitate în următorea actualizare Creator, deși unii vor observa că una dintre componentele noii politici limitează utilizatorii. Aceștia vor să restructureze felul în care politica de confidențialitate este manageruită în următoarea actualizare Windows 10 Creator, atât ca parte a instalării inițiale cât și a numărului de date pe care le colectează din diagnoza de zi cu zi. Se pare că aceste date colectate de către Microsoft vor scădea (probabil așa cum vor scădea și actualizările).

Problema ar mai fi că Microsoft a eliminat și o opțiune intermediară, forțând utilizatorii fie să ofere acces minimal sau în totalitate pe stațiile lor de lucru (orice ar însemna asta…). Dacă cumva pare puțin confuz – așa cum a fost și pentru mine dealtfel – cei de la Microsoft au făcut o pagină specială în care explică ce fel de date colectează și cum se șterg acele date din serviciul Microsoft. Noua tabelă de confidențialitate este valabilă online și este accesibilă dacă sunteți logat cu un cont Microsoft.

Microsoft Windows 10 confidentialitate

De ce contează acestea: majoritatea persoanelor nu sunt sigure ce fel de informații colectează dispozitivele lor și rareori caută informații cu privire la acest aspect. Spre exemplu cei de la Google au o pagină foarte bine organizată în acest sens, similară cu cei de la Microsoft. Cei de la Apple în schimb nu au făcut o treabă prea bună. În orice eventualitate, orice serviciu gratuit este de cele mai multe ori plătit cu sau prin datele tale private – mai mult sau mai puțin.

De fiecare dată când veți instala, reinstala sistemul de operare WIndows 10, sau atunci când veți face o actualizare majoră precum Actualizările Aniversare sau Creator Updates, Microsoft vă va ruga să revizuiți setările de confidențialitate. În oricare din cazuri aveți opțiunea de a permite celor de la Microsoft să le gestioneze – opțiune cunoscută și ca Express Settings – sau să le customizați voi înșivă (ceea ce zic eu că e mai recomandat).

Un mic preview al acelui panou cu politici de confidențialitate puteți vizualiza mai jos.

Microsoft Windows 10 - setari confidentialitate off

Fiecare opțiune pe care o dezactivați vă va afișa apoi și consecințele acestui lucru. Vine mai exact cu o explicație mai amănunțită a setării respective. Microsoft însă a restructurat setările de confidențialitate în așa fel încât a șters și una dintre opțiuni: în Settings -> Privacy -> Diagnostics and Feedback existau trei opțiuni de a trimite către Microsoft detalii despre cum folosești PC-ul. Varianta Full (cea recomandată de către Microsoft și predefinită), cea Enhanced și cea Basic (cea recomandată de noi). Această opțiune de Enhanced va dispărea o dată cu viitoarele actualizări.

Terry Myerson, vice președintele executiv al Windows și dispozitivelor Windows a scris într-un post: “ne luăm acest angajament de a face pe cât mai ușor utilizatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la confidențialitatea cu Windows 10“.

Încă de la Windows 8 sau 8.1 de când am văzut noul meniul cu privire la setările de confidențialitate, am preferat să-mi customizez singur setările. Voi cum faceți?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.