Poliția română luptă împotriva pirateriei

Repet: Poliția română luptă împotriva pirateriei. Aud asta încă din clasele V-VIII, când piratam melodiile lui Eminem de pe huburile de DC din București, pe o conexiune de la RDS de 256 Kbps reali.

Sloganul poliției române menit să descurajeze pirații este “Folosind software nelicențiat îți lași securitatea la întâmplare”, să înțeleg că serialele și melodiile se pot descărca, fără probleme? Ceea ce încearcă capetele de cretă să ne spună este că crackuirea softurilor duce la virusarea calculatorului, de cele mai multe ori. Conform cifrelor, 79% din programele piratate aduc viruși sau malware.

60% dintre cei intervievați au spus că folosesc software licențiat pentru a nu infecta calculatoarele, 15% din angajați instalează software în necunoștință de cauză iar 26% din ei instalează crăckuieli în rețea.

În intervalul 2011-2016, Direcția de Investigare a Criminalității Economice, ce face parte din Inspectoratului General al Poliției Române a hăituit pirații de internet, făcând peste 1000 de verificări și confiscând peste 5500 de sisteme informatice și suporturi de stocare. Băieții buni efectuează activități de informare pentru peste 20.000 de firme mici și mijlocii, cu scopul de a le explica riscurile pirateriei și consecințele legale.

Pentru mai multe informații despre campania poliției, aruncați un ochi pe softwareculicenta.ro.

Poate în loc să hăituiți firme și firmulițe care crăckuiesc și ele un AutoCAD, ca să nu iasă de pe piață, mergeți și întrebați pe la Politehnică de ce Facultatea de Automatică și Calculatoare îndeamnă subtil studenții să crăckuiască MatLab sau Xilinx Design Suite. Cu șpaga aia despre care vorbește tot târgu’ că a luat-o distinsa domnă Andronescu și acoliții ei ce se mai aude? Hai să fim noi ma catolici decât papa. Oamenii încă au wc în curte, dar noi trimitem poliția să le verifice licențele.

Să zicem că aș avea o fimuliță de arhitectură. Tot ipotetic vorbind, aș lua niște laptopuri cu procesoare bune, cu licențe de Windows și cam atât. Ca să fie treaba treabă, aș instala niște mașini virtuale cu Windows 10 la care nu le-aș da internet și aș crăckuii de la AutoCAD 2010 până la 2099. Iar când vin distinșii domni cu uniformă, șterg mașinile virtuale.

Sau iau niște SSD-uri dinalea externe, pun crackuielile pe ele, iar când aud un ciocănit suspect la ușă, deconectez SSD-urile și rămân cu Windows-ul legitim. Mai pun și niște programe CAD open-source, așa, de impresie.

De acord, pirateria înseamnă furt, dar țara are alte probleme, zic… Și englezii au astfel de inițiative, dar ăia la ce internet au, plătesc mai mult curentul decât ar costa să cumpere DVD-ul cu întreg sezonul serialului de la magazin…

Că tot veni vorba, Google intenționează să scoată de pe motorul de căutare linkurile către torente.

Posted in

Razvan

Salahor IT, blogger amator, hater de ocazie, bucătar de garsonieră, fan Linux, băutor de cafea, workaholic ambițios.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.