Plată record de 1 milion de dolari după infectarea cu malware-ul Erebus

Compania Sud Coreană Nayana, ce se ocupă cu web hosting a plătit o sumă record pentru răscumpărarea fișierelor infectate cu malware-ul Erebus. În urma atacului de pe 10 Iunie, 153 de servere Linux au fost infectate și peste 3400 de website-uri business ținute de Nayana au fost criptate.

În urma anunțului inițial al companiei în cauză, atacatorul a cerut 550 Bitcoinsi (1,62 milioane de dolari). Mi s-a părut amuzant felul în care a calculat atacatorul suma răscumpărării. Acesta a menționat faptul că firma ar avea 40 de angajați al cărui salariu anual este de $30 000 (1,2 milioane de dolari), iar răscumpărarea ar trebui să fie de 550 Bitcoinsi. Compania nu s-a lăsat însă mai prejos și a negociat cu atacatorul, ajungându-se astfel la o răscumpărare de 397,6 Bitcoinsi (puțin peste 1 milion de dolari).

După cum au spus cei de la Trend Micro, ransomware-ul folosit în acest atac este Erebus. Malware-ul Erebus a apărut pentru prima oară în Septembrie 2016 pe sistemele de operare Windows. Se pare că cineva și-a făcut timp și a portat ransomware-ul pe Linux. Acesta este folosit pentru a găsi drept țintă servere vulnerabile.

Cum s-a putut realiza infecția cu malware-ul Erebus?

Website-ul Nayana rula pe Linux kernel 2.6.24.2, un kernel compilat în 2008. Adițional, website-ul Nayana folosea Apache versiunea 1.3.36 și PHP versiunea 5.1.4, ambele lansate în 2006. Ransomware-ul pare a avea drept țintă website-uri sau calculatoare din Coreea, dar mostre ale virusului au fost adăugate pe VirusTotal și din țări precum Ucraina sau România.

Detalii despre malware-ul Erebus

Malware-ul folosește algoritmul RSA pentru criptare. Fiecare fișier este criptat cu o cheie unică AES. Dar cheia publică RSA-2048 este devăluită. Ransomware-ul are drept țintă fișiere Office, baze de date, arhive și fișiere multimedia. Este capabil totuși să cripteze un total de 433 tipuri de fișiere. Malware-ul Erebus pare totuși a fi fost conceput pentru a avea drept țintă serverele web și datele stocate pe ele. Aceasta nu este prima oară când sistemele Linux sunt vizate de malware, amintind aici și de Dirty Cow.

malware-ul erebus

Singura modalitate de prevenire a infectării cu ransomware rămâne prevenția. După cum v-am mai recomandat, ideal este să aveți un backup al datelor. O soluție bună de backup ar fi Eassos System Restore. Marea majoritate a virușilor se răspândesc prin deschiderea unui / unor atașamente infectate. Sau prin deschiderea unor link-uri către malware, de obicei de prin e-mail-urile de tip spam. Nu dați click deci pe link-uri sau nu deschideți atașamente ce provin din surse necunoscute.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.