Raspberry Pi sunt niște plăcuțe de dimensiunea unor cărți de credit, care costă undeva la 35 de dolari și au ca scop ajutarea celor care vor să învețe programare, electronică, robotică sau chiar despre calculatoare și tehnologia informației. Plăcuța poate rula Debian (Raspbian), Ubuntu Mate, Arch Linux sau alte câteva distribuții Linux-based specializate, mai de nișă să zicem.
Pentru a avea mai mult control asupra sistemului, cei de la The Pi Foundation (creatorii plăcuței) au creat PIXEL, o interfață desktop foarte ușoară, bazată pe interfața LXDE. Dar problema a apărut când copiii care lucrau pe Raspberry Pi PIXEL voiau să continue acasă ce începuseră, dar mediul nu era același.
Ei bine, creatorii Raspberry Pi au integrat interfața Pixel în Debian, sistem de operare suficient de matur să ruleze atât pe plăcuțe, cât și pe calculatoare, laptopuri sau chiar Macbook-uri. Sistemul de operare poate fi descărcat de aici și vine cu o mulțime de programe preinstalate precum: Python, Scratch, Sonic Pi, Java, Mathematica și multe alte programe tocmai bune pentru a învăța. Instrucțiunile pentru instalare se găsesc aici.
Co-creatorul Raspberry Pi, Eben Upton a declarat că software-ul este încă experimental și este posibil să mai aibe bug-uri sau câteva probleme minore, care ar presupune ca acesta să nu funcționeze corespunzător pe unele calculatoare.
Interfața Pixel a fost lansată în luna septembrie a acestui an și a fost inclusă în Raspbian, varianta de Debian creată special pentru plăcuțele de dezvoltare ARM. În luna aprilie a anului trecut, Raspberry Pi a devenit în mod oficial cel mai popular computer britanic vândut, cu o achiziție de peste 10 milioane de unități a acestuia. Wolfram Mathematica și Minecraft nu au fost incluse în suita software, deoarece organizația Pi nu a licențiat acele aplicații pe alte mașini decât cele proprii.
Acum înțeleg de ce era Răzvan nervos atunci când mi-a zis că după o pană de curent nu-i mai merge plăcuța. Vă dați seama, televizorul lui pe care și l-a făcut smart folosind o plăcuță Raspberry Pi 2 a devenit dintr-o dată dumb și nu mai știa să “acceseze” YouTube-ul. Ce dramă!!!!!!!!!!
PS: În ciuda coincidenței de nume, Pixel-ul din articol nu are nicio legătură cu telefonul Pixel, creat de Google.