Petya este noul ransomware care îngrozește internetul

Nici bine nu am scăpat de WannaCry, că a apărut un alt malware de tip ransomware care zguduie internetul din temelii. Ultima fiță în materie de viruși care criptează datele pentru recompensă se numește Petya și a apărut întâi în Ucraina, 70% dintre victime fiind de acolo.

Petya exploatează tot vulnerabilitățile SMB, la fel ca și WannaCry și se pare că a infectat doar Windows 7, Windows 10 fiind imun. După datele Microsoft, doar 20.000 de dispozitive au fost infectate de Petya, care după mine e pistol cu apă, în comparație cu atacul de luna trecută. Pentru mai multe informații, citiți articolul ăsta din The Guardian.

E firesc să fie așa, după WannaCry, chiar și tanti Doina de la florărie a început să se informeze, a învățat să nu mai deschidă mailurile ciudate și eventual să folosească și un antivirus, plătit sau gratuit.

Ca să vă protejați sistemele de astfel de atacuri, recomandat ar fi să faceți upgrade la Windows 10 și să păstrați actualizările active, pe cât posibil. În teorie cel puțin, Windows Defender este capabil să vă protejeze de amenințările de tip ransomware, chiar dacă protecția ce o oferă nu e din cea mai strălucită.

În linii mari, dacă sunteți deținătorul unei companii, aveți nevoie să faceți patru lucruri pentru a vă salva afacerea de astfel de amenințări:

  • Backup la date
  • Folosirea antivirușilor și softurilor antiransomware
  • Folosirea Windows 10 cu actualizările la zi
  • Training pentru utilizatori

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.