Nu e un mit! Ransomware-ul ajunge pe smart TV-uri

Nu este un mit și nici un secret sau ceva imposibil… Ransomware-urile ne pot ataca și smart TV-urile, cele ce rulează Android ca sistem de operare.

Dezvoltatorul software Darren Cauthon din Kansas a raportat pe Twitter faptul că un membru al familiei a reușit să-i infecteze în mod accidental smart TV-ul cu un ransomware. Evenimentul a intervenit după ce s-a descărcat o aplicație de vizionat filme. Cauthon, a încercat să reseteze dispozitivul la setările din fabrică, însă fără succes. Nici măcar sfaturile altor utilizatori Twitter nu au fost de ajutor în această situație. Potrivit lui Cauthon, cei de la suportul tehnic LG au cerut o taxă de aproximativ 340 dolari pentru a trimite un tehnician în locație să analizeze situația.

ransomware smart tv

Răscumpărarea în sine era de 500 de dolari, dar chiar și așa… plata acesteia a fost dificilă deoarece nu se putea face click pe secțiunea de plată pentru a afla mai multe instrucțiuni cu privire la efectuarea plății. Prin folosirea unei telecomenzi inteligente s-a putut mișca un pointer, asemănător unui mouse pe porțiunea ecranului TV.

Soluția oferită de către cei de la LG a fost apăsarea și eliberarea a două butoane fizice de pe TV într-o anumită ordine, iar în clipa de față televizorul inteligent rulează pe platforma Google TV bazată pe Android într-un mod de recuperare. Modul de recuperare Android permite ștergerea partiției de date – ceea ce șterge toate setările, aplicațiile și datele utilizatorului – fiind echivalentă cu o resetare la setările din fabrică.

Pe Android, majoritatea aplicațiilor ransomware sunt așa numitele screen-lockere. Acestea afișează mesaje persistente pe ecran și împiedică utilizatorii să efectueze acțiuni pe dispozitivele lor… fie că este vorba despre televizoare inteligente, fie că este vorba despre dispozitive mobile sau tablete. Sfatul nostru rămâne în continuare să fiți precauți, folosiți numai Magazinul Google Play sau APKMirror pentru actualizare sau instalare aplicații.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.