Cei de la Microsoft susțin că au remediat defecțiuni software legate de o presupusă încălcare a sistemului bancar la nivel mondial, înainte ca acestea să fie expuse. Un grup denumit Shadow Brokers au declarat contrariul, după ce au publicat detalii cu privire la mai multe instrumente de hacking ce se pare că au fost folosite de către NSA (Agenția Națională de Securitate) din Statele Unite ale Americii, pentru a spiona transferurile de bani.
Rapoartele au sugerat faptul că sistemul de operare Microsoft Windows a rămas vulnerabil. Compania Microsoft a dezvăluit că această problemă a fost remediată încă din luna Martie. Într-o actualizare de securitate aceasta a menționat că: „există clienți care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul pe care îl crează această dezvăluire […] însă inginerii noștri au analizat exploatările dezvăluite și majoritatea dintre acestea au fost deja remediate“.
Deși de obicei Microsoft recunoaște meritul terțelor părți care ajută la identificarea și remedierea vulnerabilităților, în cazul de față nu a făcut acest lucru și nici nu a dezvăluit cum a aflat despre respectivele defecțiuni NSA hack. Conform Reuters, compania a indicat faptul că nici NSA sau altă parte a guvernului american nu au informat-o cu privire la existența acestor instrumente de hacking.
Cei de la ArsTechnica.com aduc în discuție coincidența cu care patch-ul a apărut fix după descoperirea defecțiunii.
În anul 2013, Edward Snowden a publicat documente potrivit cărora NSA ar fi efectuat supravegherea Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) din Bruxelles vreme de cîțiva ani de zile, însă nu a specificat cum anume. SWIFT permite băncilor din întreaga lume să trimită ordine de plată și să facă schimb de mesaje cu privire la tranzacții financiare majore într-o manieră „sigură și de încredere“. Aproximativ 11 000 de instituții financiare folosesc SWIFT-ul.
Se presupune că terțele părți – cunoscute sub denumirea de SWIFT Service Bureaus – ce oferă acces la rețeaua SWIFT ar fi fost mai degrabă vizate de către NSA, decât de SWIFT în sine… ceea ce nici măcar nu m-ar mira.