Microsoft va adăuga o opțiune ce va bloca instalarea aplicațiilor Win32

Din motive de securitate, Microsoft va adăuga o funcție în Windows 10 Creators Update (build 15042) care va permite utilizatorilor să blocheze instalarea completă de aplicații Win32, pentru a le folosi doar pe cele din magazinul de aplicații.

De obicei, aplicațiile Win32 sunt cele care sunt folosite de către atacatori pentru a împrăștia fișiere malițioase, astfel că blocarea instalărilor noi ar adăuga un strat nou de securitate.

Când se încearcă instalarea unui program pe un calculator care are opțiunea de a împiedica asta, va fi afișat următorul mesaj: “can only install apps from the Windows Store. Limiting installations to apps from the Store helps to keep your PC safe and reliable.”

Microsoft va adăuga o opțiune ce va bloca instalarea aplicațiile Win32

Microsoft lucrează deja și la Windows 10 Cloud, un sistem de operare creat special pentru dispozitive mobile, pe care instalarea aplicațiilor se va putea face doar din magazinul de aplicații Microsoft.

Noua funcție ar fi foarte bună de folosit pe calculatoarele părinților sau în mediul business, unde să nu permiți oamenilor fără abilitați tehnice instalarea de noi aplicații. Dar deja se face asta, folosind conturile de utilizator standard, conturi ce nu au suficiente drepturi pentru a face instalări.

Noua funcția va fi adăugată în meniul Apps & features și va avea trei opțiuni:

  • Allow apps from anywhere
  • Prefer apps from the store but allow apps from anywhere
  • Allow apps from the store only

Sunt sigur că noua funcție o să îmi dea bătăi de cap la birou, în cadrul activității mele zilnice de salahor IT. Dar măcar e bine că am aflat de ea.

Microsoft va adăuga o opțiune ce va bloca instalarea aplicațiile Win32

Pentru mai multe informații, vedeți articolul ăsta de pe ArsTehnica.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.