Microsoft anunță lansarea sistemului de operare Windows 10S

După Apple și Samsung, se pare că Microsoft își încearcă norocul în seria S, anunțând la un eveniment de ieri din New York lansarea sistemului de operare Windows 10S. Noua versiune Windows este menită să concureze cu Chrome OS-ul celor de la Google.

Îmi aduc aminte de o poză din filmul „Batman VS Superman“, când Superman este întrebat de la ce vine S-ul… și răspunsul era clar: „De la marele nostru salvator, Salam Florin!“. Dar nu este cazul și pentru sistemul de operare al Windows, S-ul venind de la „streamlined, significant performance and security“ conform unui articol de pe BusinessInsider.

Windows 10S este de fapt o versiune simplificată a ultimului sistem de operare lansat de către Microsoft și este gândită în special pentru PC-urile ieftine și în special pentru zona de educație, zonă unde Chrome OS-ul este din ce în ce mai popular.

Există totuși un downside și anume faptul că aplicațiile vor putea fi instalate doar din magazinul dedicat al celor de la Microsoft, Windows Store. Orice aplicații tradiționale pentru desktop vor trebui să fie înregimentate în Windows Store de către producătorii acestora pentru a putea fi filosite cu Windows 10S.

Conform celor de la Microsoft, simplificarea sistemului de operare va scoate la iveală încă o caracteristică cel puțin interesantă a acestuia și anume timpii de inițiere ale sistemului de operare ce nu va depăși 15 secunde. Faza interesantă este că pe laptopul meu Acer Switch One 10 SW1-011-19W7 ce are instalat Windows 10 Home pe 32 biți și un SSD, sistemul se inițiază mult mai rapid de 15 secunde.

Windows 10S va fi gratuit pentru școlile care folosesc Windows 10 Pro și include o licență pentru Office 365 Education. Utilizatorii care vor achiziționa un PC cu licență pentru Windows 10S vor putea face totuți upgrade la Windows 10 Pro – contra cost – pentru a putea instala aplicații și din afara Windows Store-ului.

Prețul sistemului de operare Windows 10S va fi de $189 și va fi dinsponibil din vară.

Microsoft Windows 10S

O inițiativă bună a celor de la Microsoft, însă uneori prefer Linux-ul din varii motive. În principiu pentru gama largă de aplicații gratuite de care dispun pe sistemul de operare Linux. Nu am încercat încă ChromeOS, dar după ce voi face asta, vă voi spune părerea mea despre asta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.