Mare dramă mare, a murit Albert – sau ce am pățit după upgrade-ul de la Ubuntu Mate 16.04 la 18.04

După cum am scris și aici deja, am pornit laptopul cu Windows 10 tot mai rar și am început să-mi fac taskurile de zi cu zi direct din Ubuntu. Mai ales că a apărut Windows 10 Build 1803, un build major care cel mai probabil îmi va brickui iar laptopul.

Laptopul meu cu Ubuntu Mate 16.04 mergea perfect, totul era super OK până am avut eu geniala ideea să fac upgrade la Ubuntu Mate 18.04 LTS. Nu am avut erori de actualizare, vreo câteva zile nu am sesizat nicio problemă, dar dupa o utilizare mai intensă am început să descopăr probleme:

  • cea mai mare dramă este că a murit Albert (aplicația mea preferată de quicksearch). am încercat să-l repar, să-l reinstalez, să-i fac upgrade, să-i fac downgrade, nimic. ca alternativă, acum folosesc Synapse (nu sunt super încântat, dar aia e, îmi asum).
  • bara de sus, unde am app-indicators și tot felul de notificări e brickuită – bag laptop la incarcat, dar nu văd în ce stadiu e încărcarea
  • nu am observat și alte probleme până acum.

Când o să am niște timp liber și chef, o să reinstalez cel mai probabil sistemul de operare, mai ales că nu am cine știe ce date de salvat (ci doar programe de instalat, mailuri de configurat, etcetera) și cu ocazia asta învăț și să folosesc soft-ul Ubuntu de backup (care pretinde a fi similar cu Time Machine-ul de pe Mac).

By the way, singurul lucru pe care n-am reușit să-l fac pe Ubuntu Mate a fost să configurez un client de VPN L2TP. Știu cum se face, am datele corecte, pe Windows merge, dar pe Ubuntu nu mi se conectează. Din păcate, eram pe fugă și nu am avut suficient timp să mă chinui și am lucrat puțin de pe Windows.

Totuși, overall e mișto că pot folosi Ubuntu pentru 98% din chestiile pe care trebuie să le fac frecvent.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.