Mama și tata s-au mutat pe Linux

Tata avea o râșniță de laptop cu Windows XP, care funcționează greoi și doar ținut în priză, iar mama mai vrea și ea din când în când să stea pe net, cam fix când are tata chef să citească știrile din sport. Știu că se ciondăneau mereu din cauza asta.

Am luat laptopul de muzeu la mine și mă gândeam ce să-i fac să meargă mai bine. Cum nu prea voiam să fac upgrade hardware monstrului, am hotărât să le pun Linux.

După câteva zile de cugetat, m-am hotărât să-i cumpăr și mamei un laptop, să aibă fiecare jucăria lui. Am cumpărat de la un coleg de muncă un laptop cu 2 GB RAM la banii pe care i-aș fi dat pe o ladă de bere, am comandat de pe eBay niște baterii no-name pentru fiecare din cele două laptopuri (le-am luat pe cele mai ieftine compatibile cu laptopurile, care erau livrate din Europa) și m-am apucat de instalat Linux-uri.

Am pus pe ambele laptopuri Linux Mint 18 MATE, am scos bifa aia care cere introducerea credențialelor la fiecare logare, am acordat permisiuni de root fără parolă utilizatorilor mama (pe un sistem) și tata (pe celalalt) din /etc/sudoers și m-am apucat să instalez aplicații, toate din repozitoarele oficial.

Am instalat pachetul de codecuri multimedia, i-am învățat să folosească LibreOffice în loc de Microsoft Office, Firefox e la fel și pe Linux, doar că i-am setat eu Google ca motor de căutare implicit, pentru video și audio au VLC și Banshee, PDF-urile le deschid cu Evince, am instalat imprimanta HP pe rețea, am pus Simple Scan pentru scanare, le-am pus Typhoon Widget în dreapta ecranului să le afișeze vremea live și cam asta a fost. Am făcut scurtături pe desktop pentru aplicațiile uzuale, le-am lăsat și un Teamviewer deschis mereu și le-am spus că nu au ce să strice și că și Linuxul merge cu dublu click.

Cam asta a fost, după două-trei săptămâni când m-am dus pe la ei, fiecare stătea cu laptopul lui pe masă, pe baterie, frumos. A durat ceva până s-au obișnuit ei să aibă calculatoare cu pinguin, dar acum le place.

Am ales Linux Mint 18 MATE pe 32 de biți pentru că e o distribuție de Linux prietenoasă și lightweight, cu minim recomandat de 512 MB de RAM. Plus că o să primească actualizări de securitate până în 2021.

Eu dacă nu aș avea nevoie să instalez și testez chestii de Windows sau aplicații specializate gen AutoCAD sau MatLab, m-aș muta de tot pe Linux. Probabil aș alege Xubuntu sau Linux Mint MATE.

Ideea este că pe un calculator sau laptop de câțiva ani de zile, apărut pe vremea Windows 7 sau mai devreme, cu 2 GB memorie RAM și procesor dual core, rulează foarte bine ultimele versiuni de Linux Mint sau Ubuntu, dacă se alege o versiune cu interfața lightweight. În loc să îl lași să strângă praf pe undeva, îl folosești pentru accesarea programelor uzuale.

https://i2.wp.com/i.imgur.com/srgFwUZ.jpg?resize=677%2C423

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.