Malware-ul Fruitfly a spionat nedetectat ani de zile

Un malware Mac, a trecut nedetectat ani de zile, permițând creatorilor săi să spioneze utilizatorii ani de zile. Patch-ul pentru malware-ul Fruitfly a venit în Ianuarie 2017, însă Patrick Wardle, cercetător la compania de securitate Synack a mai descoperit o variantă a malware-ului.

Această nouă variantă putea prelua controlul asupra computerului victimei. Mai mult decât atât, putea face poze cu webcam-ul, putea face screenshot-uri ale ecranului, înregistra tastele și nu numai. Până în prezent malware-ul Fruitfly se pare că a făcut 400 de victime, cele mai multe în Statele Unite – dar numărul victimelor ar putea fi mai mare.

Wardle a declarat următoarele: „Nu știu dacă este vorba despre o persoană care doar se plictisește sau despre o persoană cu scopuri perverse. […] Dacă un tănăr care se plictisește mă spionează, tot este foarte traumatic emoțional. Dar dacă pornește și webcam-ul, există clar un motiv pervers pentru a face asta.“.

După această descoperire, Wardle a raportat absolut totul forțelor de ordine. Acesta a ținut să mai precizeze și faptul că toate domeniile asociate malware-ului nu mai sunt disponibile, ceea ce în principiu neutralizează amenințările actuale.

După cum era de așteptat, reprezentanții Apple nu au vrut să discute despre acest aspect.

Ceea ce este interesant, este faptul că malware-ul nu a intrat în radar atâta timp, deoarece acesta folosea funcții ce nu mai erau folosite de mult timp. Comparând cu malware-urile mai noi și sofisticate, Fruitfly era mult mai ușor de detectat. Cu toate acestea, nimeni nu l-a observat până de curând.

Se pare că rata de infecții cu malware a sistemelor de operare Mac este în continuă creștere, conform unui studiu oferit de McAfee. Ne așteptăm ca până la finele acestui an ca aceste cifre să crească simțitor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.