Malware preinstalat pe 36 de dispozitive high end

Dacă v-ați cumpărat un dispozitiv mobil cu Android recent, nu vă așteptați ca acesta să fie curat… Cel puțin 36 de dispozitive mobile high-end ce aparțin producătorilor Samsung, LG, Xiaomi, Asus, Nexus, Oppo și Lenovo distribuite de două companii neidentificate au fost găsite cu programe malware pre-instalate.

Aceste dispozitive infectate cu malware au fost identificate după ce compania Check Point a scanat dispozitivele Android de amenințări. Două familii de malware au fost identificate pe dispozitivele infectate: Loki și SLocker.

Conform raportului de securitate al celor de la Check Point, aceste aplicații malițioase nu făceau parte din ROM-ul oficial al dispozitivelor mobile ce au venit de la distribuitorii menționați mai sus ci au fost instalate mai târziu, înainte de a ajunge la cele două companii distribuitoare neidentificate.

Troianul Loki a fost văzut pentru prima dată în Februarie 2016 și injecta dispozitivele chiar în core-ul sistemului de operare Android, pentru a obține privilegii de root. De acolo acesta căpăta abilități de spyware: putea crea o listă cu aplicațiile instalate, cu istoricul browserelor, lista de contacte, istoricul apelurilor și locația dispozitivelor.

Pe de altă parte, SLocker este un ransomware pentru mobile ce blochează dispozitivul mobil al utilizatorilor pentru răscumpărare și comunică prin Tor pentru a ascunde identitatea creatorilor săi.

Iată o listă cu dispozitive infectate cu malware:

 1. Samsung Galaxy Note 2
 2. LG G4
 3. Samsung Galaxy S7
 4. Samsung Galaxy S4
 5. Samsung Galaxy Note 4
 6. Samsung Galaxy Note 5
 7. Xiaomi Mi 4i
 8. Samsung Galaxy A5
 9. ZTE x500
 10. Samsung Galaxy Note 3
 11. Samsung Galaxy Note Edge
 12. Samsung Galaxy Tab S2
 13. Samsung Galaxy Tab 2
 14. Oppo N3
 15. Vivo X6 Plus
 16. LG Nexus 5
 17. LG Nexus 5X
 18. Asus Zenfone 2
 19. Lenovo S90
 20. Oppo R7 plus
 21. Xiaomi Redmi
 22. Lenovo A850

Dacă cumva ați achiziționat unul dintre dispozitivele de mai sus la un preț incredibil de mic față de prețul pieței, sau dacă l-ați achiziționat din surse necunoscute – întrebați-vă cât de în siguranță sunt datele dvs. de pe el? Pentru a verifica și curăța dispozitivele de astfel de amenințări malware și sau spyware, aveți mai jos două articole care vă pot ajuta sau îndruma.

Scurt ghid despre cum să ne protejăm telefoanele de malware

Pandora Mobile Antivirus (Zemana)

Dacă aveți alte soluții antivirus sau metode ce știți că au funcționat, ne puteți lăsa un comentariu mai jos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.