Malware-ul este lansat mai nou drept „ghid pentru jocuri“

Potrivit cercetătorilor CheckPoint, peste 500 000 de utilizatori au fost vizați de malware ghid pentru jocuri. Numele jocurilor precum Fifa și PokemonGo au fost folosite pentru a crea ghiduri app-based, prin intermediul cărora au fost direcționate apoi malware.

Aplicațiile descoperite pe Magazinul Play au fost proiectate pentru a prelua controlul asupra dispozitivelor înainte de a descărca programe malware. Pe dispozitivele atacate utilizatorii vizualizau apoi anunțuri nedorite.

Conform raportului de securitate Check Point, peste 40 de aplicații ghid pentru jocuri au fost găsite în interiorul Google Play, aplicații ce au fost descărcate între 528 000 și 1,8 milioane de ori.

Daniel Padon de la Check Point a declarat următoarele: „deoarece aplicațiile nu conțin ele însele coduri malițioase, sunt foarte greu de urmărit“. Totodată, imediat după ce acesta a notificat Google-ul cu privire la aplicațiile ce se considerau a fi malițioase, acestea au fost eliminate de pe Magazinul Google Play. În urma unei declarații pentru BBC, Daniel a declarat că astfel de atacuri ar putea permite hackerilor să trimită anunțuri nelegitime prin intermediul ferestrelor pop-up, să folosească dispozitivul ca parte a unui atac de tip DDoS sau chiar să spioneze datele trimise prin intermediul rețelei dispozitivului atacat.

Atunci când o aplicație este descărcată, aceasta poate solicita utilizatorului permisiunea de administrator pe dispozitiv, în așa fel încât mai apoi software-ul să nu poată fi șters. Se încearcă apoi stabilirea unei conexiuni cu serverul de comandă și control, transformând astfel dispozitivul într-un botnet – o rețea de dispozitive controlate de la distanță. Imediat după aceea, software-ul malițios poate fi descărcat.

Oricât de mult v-ar plăcea un joc sau o aplicație, sfatul nostru este să nu instalați astfel de progrămele (de tip hack-uri) ce vă promit in-game-curency sau mai știu eu ce. De cele mai multe ori acestea vă pot afecta dispozitivele și mai mult de atât, pot duce la pierderea datelor de pe acesta – fiind necesară o resoftare în cel mai rău caz.

malware ghid pentru jocuri - Shadow Fight 3 and 2

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.